ΥΓΕΙΑ

Ουλίτιδα κύησης: Πού οφείλεται και πώς θα την προλάβετε

Η εγκυμοσύνη είναι μιά περίοδος που απαιτεί αυξημένη φροντίδα της στοματικής υγείας από τη μέλλουσα μητέρα.

Ουλίτιδα κύησης: Πού οφείλεται και πώς θα την προλάβετε

Τα δόντια και τα ούλα είναι σημεία που πλήττονται από την αρχή κιόλας της κύησης, γεγονός που οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συντελούνται και οι οποίες διαταράσσουν τους ιστούς των δοντιών, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο εύθραυστοι και να ματώνουν.

Είναι αναμενόμενο λοιπόν, ακόμη και αν δεν είχατε πριν πρόβλημα, να διαπιστώσετε ότι ματώνουν τα ούλα σας όταν πλένετε τα δόντια σας ή όταν δαγκώνετε κάτι σληρό.

Πρόκειται για μια μορφή ουλίτιδας, δηλαδή φλεγμονής των ούλων, που προσβάλλει τις μέλλουσες μαμάδες, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι αδύναμο να αντιμετωπίσει τα βακτήρια που βρίσκονται στην οδοντική πλάκα. Αυτός είναι και ο λόγος που ονομάζεται «ουλίτιδα της κύησης».

Δύο ακόμη λόγοι που ευθύνονται για την ουλίτιδα κύησης, είναι ότι πολλές γυναίκες έχουν την τάση να τρώνε περισσότερα γλυκά και ότι δεν τηρούν τα ωράρια των γευμάτων, άρα και των βουρτσισμάτων.

bigstock Pregnant Woman With Tooth Ache 39187522

Αντιμετώπιση

Στις περισσότερες περιπτώσεις η στοματική υγεία αποκαθίσταται μετά τον τοκετό. Εάν όμως δεν δείξετε την απαραίτητη προσοχή, η ουλίτιδα μπορεί να προκαλέσει περιοδοντίτιδα, δηλαδή εκτεταμένη φλεγμονή των ιστών που στηρίζουν τα δόντια, με αποτέλεσμα τα δόντια να αρχίζουν να κουνιούνται.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες έρευνες, η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό. Οι γυναίκες με περιοδοντίτιδα διατρέχουν κατά εφτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα.

Επειδή η ουλίτιδα δημιουργείται λόγω της ελλιπούς φροντίδας, η οποία ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων στο στόμα, ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε τη δημιουργία πλάκας είναι να πλένετε τακτικά τα δόντια σας, ιδανικά μετά από κάθε γεύμα.

Επιλέξτε μια μαλακή οδοντόβουρτσα για να μην πληγώνετε τα ούλα.

Αν έχετε πρόβλημα τερηδόνας, πρέπει να ακολουθήσετε την ανάλογη θεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Διαβάστε επίσης:

Εγκυμοσύνη και δόντια: Τι πρέπει να προσέξετε

Εγκυμοσύνη και αλκοόλ: Τα νέα δεδομένα