ΥΓΕΙΑ

Γυναίκες με ψωρίαση: Από ποιες άλλες παθήσεις κινδυνεύουν

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος, η οποία εμφανίζεται στο 3% του γενικού πληθυσμού. Εκδηλώνεται με τη μορφή ερυθηματωδών πλακών, οι οποίες εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος και προσβάλλει εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες.

Γυναίκες με ψωρίαση: Από ποιες άλλες παθήσεις κινδυνεύουν

Οι γυναίκες όμως που πάσχουν από ψωρίαση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν και από άλλες παθήσεις.

Η ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση για 14 χρόνια 78.000 νοσοκόμες.

Στο τέλος της έρευνας διαπιστώθηκε ότι όσες γυναίκες υπέφεραν από ψωρίαση είχαν 63% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη και 17% μεγαλύτερο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση συγκριτικά με τις εθελόντριες που δεν είχαν ψωρίαση. Μάλιστα, το ποσοστό του κινδύνου παρέμενε υψηλό ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος και το κάπνισμα. Σημειώνεται ότι καμία από τις εθελόντριες δεν είχε διαβήτη ή υψηλές τιμές αρτηριακής πίεσης όταν ξεκίνησε η μελέτη.

bigstock Psoriasis Psoriasis On The H 6868476

Τα αποτελέσματα της μελέτης, συμφωνούν με τα αντίστοιχα παλαιότερων μελετών. Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι η αιτία για τη συσχέτιση της ψωρίασης με προβλήματα υγείας σχετίζεται με την φλεγμονή. Η φλεγμονή αποτελεί έναν γνωστό παράγοντα κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση ενώ ενδεχομένως συμβάλλει και στην εμφάνιση αντίστασης στην ινσουλίνη, μιας κατάστασης που συχνά οδηγεί στην εκδήλωση διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, είναι πιθανό η φαρμακευτική θεραπεία της ψωρίασης (με στεροειδή ή άλλα φάρμακα) να αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης τόσο υπέρτασης όσο και σακχαρώδους διαβήτη.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε την ψωρίαση σαν μια συστηματική νόσο και όχι απλά ως μια δερματική πάθηση. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς μέσω των οποίων η ψωρίαση συνδέεται με τέτοιου είδους προβλήματα υγείας», σχολιάζουν οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Διαβάστε επίσης:

Έμφραγμα: Οι παράγοντες κινδύνου που αφορούν τις 3 στις 4 γυναίκες

Γρίπη: Γιατί οι γυναίκες είναι πιο ανθεκτικές, γιατί οι άνδρες την περνάνε βαριά

Καρκίνος μαστού & κιλά: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο