ΥΓΕΙΑ

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Το υπεύθυνο γονίδιο ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ένα γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια. Βρέθηκαν, επίσης, άλλα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας.

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Το υπεύθυνο γονίδιο ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Σουηδία και άλλες χώρες, με επικεφαλής την ινδικής καταγωγής καθηγήτρια νευρολογίας Σούντα Σεσάντρι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρολογίας Lancet Neurology.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν γονιδιώματα, καθώς και ήδη δημοσιευμένες μελέτες (μετα-ανάλυση) και εντόπισαν ένα νέο γονίδιο, το FOXF2, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού, επειδή προκαλεί δυσλειτουργία στα μικρά αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.

bigstock 122729846

Για πρώτη φορά εντοπίζεται ένα γονίδιο «ένοχο» για τη νόσο των μικρών εγκεφαλικών αγγείων που οδηγεί σε σταδιακή απόφραξή τους και αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Η νόσος των μικρών αγγείων του εγκεφάλου, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν προκαλεί μόνο εγκεφαλικά, αλλά επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια και για ψυχολογικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη.

bigstock retro cartoon of a thinking br 114323078

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ανακάλυψη γονιδίων όπως το FOXF2 θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα, να θεραπεύσουν και να προλάβουν τα εγκεφαλικά και, πιθανώς, την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Τα εγκεφαλικά –ισχαιμικά και αιμορραγικά– είναι η κυριότερη νευρολογική αιτία θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως. Παλαιότερες έρευνες έχουν εντοπίσει γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο για αθηροσκλήρωση και θρόμβωση ή, αντίστροφα, για εγκεφαλική αιμορραγία.

Διαβάστε επίσης:

Πόσα φρούτα να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό

Δείτε αν κινδυνεύετε από έμφραγμα ανάλογα με το πόσες ώρες δουλεύετε

Η ουσία που αποτρέπει πιθανό εγκεφαλικό και πού θα τη βρείτε