ΥΓΕΙΑ

Έλλειψη ύπνου: Ποιους επηρεάζει περισσότερο

Οι επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου είναι σημαντικές, καθώς επηρεάζουν τόσο την υγεία όσο και τη διαχείριση της καθημερινότητας.

Έλλειψη ύπνου: Ποιους επηρεάζει περισσότερο

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι συστηματικά κοιμούνται λιγότερες από πέντε ώρες κάθε βράδυ, έχουν κατά 15% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους απολαμβάνουν τον ύπνο τους.

Η έλλειψη ύπνου οδηγεί επίσης σε αδυναμία διαχείρισης άγχους, κακή μνήμη, αδυναμία συγκέντρωσης, προβλήματα όρασης, αυξημένη όρεξη, νεύρα και κυκλοθυμία.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϋ έδειξε ότι οι επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου είναι διαφορετικές για άνδρες και γυναίκες.

Συγκεκριμένα, οι άνδρες είναι πιο λειτουργικοί από τις γυναίκες την ημέρα μετά από μία νύχτα κακού ή ελλιπούς ύπνου και διαχειρίζονται καλύτερα τις καθημερινές υποχρεώσεις.

bigstock Tired bored young businessman 90602234

Αντίθετα, οι γυναίκες ήταν πιο κουρασμένες, προσπαθούσαν λιγότερο και είχαν χειρότερες επιδόσεις σε τεστ αξιολόγησης της μνήμης ή της ακρίβειας.

Οι επιστήμονες από το Κέντρο Έρευνας Ύπνου του Πανεπιστημίου του Σάρεϋ επιστράτευσαν 16 γυναίκες και 18 άνδρες οι οποίοι παρέμειναν σε κλειστό χώρο χωρίς φυσικό φωτισμό ώστε να μην ξέρουν την αληθινή ώρα και αφέθηκαν να λειτουργούν σε ημερήσιους κύκλους των 28 ωρών.

Οι κύκλοι αυτοί σήμαιναν ότι έπρεπε να μένουν ξύπνιοι επί περισσότερες ώρες κάθε μέρα, με συνέπεια να παρουσιάσουν έλλειψη ύπνου.

Αυτό είχε ως συνέπεια να αποσυντονιστεί το βιολογικό τους ρολόι, γεγονός που δημιούργησε στον εγκέφαλό τους χημικές διεργασίες παρόμοιες με εκείνες του τζετ λαγκ ή της εργασίας σε νυχτερινή βάρδια.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις του αποσυντονισμού με μια σειρά από τεστ, τα οποία οι εθελοντές έπρεπε να εκτελούν ανά τρίωρο, τις ώρες που ήταν ξύπνιοι. Τα τεστ αξιολογούσαν την υπνηλία, την ψυχική διάθεση, την καταβαλλόμενη προσπάθεια και τις νοητικές δεξιότητες (π.χ. την ικανότητα προσοχής, τον έλεγχο των κινήσεων και την λειτουργική μνήμη).

Οι άνδρες ξεπέρασαν σε επιδόσεις τις γυναίκες σε 28 από τα συνολικά 39 τεστ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες κατέγραφαν επίσης την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο των εθελοντών τους εν όσω κοιμόντουσαν, διαπιστώνοντας πως ο στερημένος ύπνου εγκέφαλος των γυναικών λειτουργούσε πολύ πιο ακανόνιστα απ’ ό,τι των ανδρών.

Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι οι άνδρες είναι ιδανικοί για νυχτερινή εργασία, λένε οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην αμερικανική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Διαβάστε επίσης:

Τινάζεστε στον ύπνο σας; Δείτε γιατί

Ύπνος μετά το φαγητό: Πόση ώρα πρέπει να περιμένετε

Μεσημεριανός ύπνος: Πόσο πρέπει να διαρκεί για να μη βλάψει την καρδιά