ΥΓΕΙΑ

Η γυμναστική προστατεύει από 13 μορφές καρκίνου!

Η τακτική σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για 13 διαφορετικές μορφές καρκίνου, μεταξύ των οποίων και μερικές από τις πιο θανατηφόρες μορφές της νόσου, σύμφωνα με νέα επισκόπηση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Η γυμναστική προστατεύει από 13 μορφές καρκίνου!

Αμερικανοί επιστήμονες, με τον Στίβεν Μουρ του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ επικεφαλής, ανέλυσαν στοιχεία από αμερικανικές και ευρωπαϊκές μελέτες σε συνολικό δείγμα 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων, εκ των οποίων σχεδόν 187.000 καρκινοπαθείς.

Αντικείμενο της έρευνας ήταν η σχέση σωματικής άσκησης αναφορικά με 26 μορφές καρκίνου. Τα στοιχεία υπέδειξαν ότι η άσκηση προστατεύει σε σημαντικό βαθμό τουλάχιστον από 13 μορφές καρκίνου και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις ανεξάρτητα από άλλους βασικούς παράγοντες κινδύνου, όπως το βάρος.

Κατά μέσο όρο, στο σύνολο των υπό μελέτη μορφών καρκίνου, η τακτική σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 7%.

bigstock Walking Or Running Legs In For 78657386

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στο οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα (42%), στον καρκίνο του ήπατος (27%), των πνευμόνων (26%), των νεφρών (23%), του στομάχου (22%), του ενδομητρίου (21%) και στη λευχαιμία (20%), ενώ σε μικρότερο βαθμό φάνηκε να μειώνεται ο κίνδυνος για μυέλωμα (17%), καρκίνο παχέος εντέρου στον κόλον (16%), κεφαλής και λαιμού (15%), παχέος εντέρου στο ορθόν (13%), ουροδόχου κύστης (13%) και μαστού (10%).

Παραδόξως, η έντονη σωματική άσκηση φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη (κατά 5%) και για επιθετικό καρκίνο του δέρματος-μελάνωμα (κατά 27%), με τη συσχέτιση στη δεύτερη περίπτωση να εξηγείται από την παρατήρηση ότι η αύξηση παρατηρείται κυρίως σε περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια και αυξημένη υπεριώδη ακτινοβολία.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν πως δεν μπορούν να αποκλείσουν ότι, εκτός από την άσκηση, άλλοι παράγοντες, όπως η διατροφή, το κάπνισμα κ.α., μπορεί να επηρεάζουν τα ευρήματα. Το τελικό συμπέρασμά τους πάντως είναι ότι και η νέα μελέτη «υποστηρίζει τη σωματική δραστηριότητα ως παράγοντα-κλειδί για την πρόληψη και τον έλεγχο του καρκίνου στον πληθυσμό».

Περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως εκτιμάται ότι δεν ασκείται όσο πρέπει, δηλαδή τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα με μέτρια ένταση ή 75 λεπτά με μεγάλη ένταση.

Διαβάστε επίσης:

Γυμναστική στο σπίτι: Ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε σε 60΄΄ (βίντεο)

Το 7λεπτό workout που συνιστούν οι επιστήμονες (βίντεο)

Το τραγικό παιχνίδι της τύχης για 7χρονο δωρητή μαλλιών