ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Βρουκέλλωση: Πώς μεταδίδεται

Βρουκέλλωση: Πώς μεταδίδεται

Η βρουκέλλωση ή αλλιώς μελιταίος πυρετός, είναι ένα λοιμώδες νόσημα, το οποίο προκαλείται από το βακτήριο της βρουκέλλας. Η συγκεκριμένη ασθένεια μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα ζώα, κυρίως τα παραγωγικά, δηλαδή βοοειδή, πρόβατα, κατσίκες, χοίρους.

Η βρουκέλλωση ή αλλιώς μελιταίος πυρετός, είναι ένα λοιμώδες νόσημα, το οποίο προκαλείται από το βακτήριο της βρουκέλλας.

 

Η συγκεκριμένη ασθένεια μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα ζώα, κυρίως τα παραγωγικά, δηλαδή βοοειδή, πρόβατα, κατσίκες, χοίρους.

 

Σε μικρότερο βαθμό, η βρουκέλλωση μεταδίδεται και από ορισμένα άγρια ζώα, όπως ο αγριόχοιρος, το ελάφι και ο λαγός.

 

Συγκεκριμένα, η μετάδοση του βακτηρίου είναι δυνατόν να γίνει με την κατανάλωση τροφίμων, ιδιαίτερα γαλακτοκομικών προϊόντων, που προέρχονται από μολυσμένα ζώα και δεν έχουν υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία. Επίσης, με την χωρίς προστασία επαφή με μολυσμένα ζώα.

 

Το στέλεχος το οποίο προσβάλλει κυρίως τον άνθρωπο είναι η brucella melitensis. Τα συμπτώματα είναι δυνατόν να ξεκινήσουν σιγά-σιγά, είναι όμως δυνατόν να εμφανιστούν και απότομα και περιλαμβάνουν πυρετό, που μπορεί να εμφανίζεται σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα και δεν υποχωρεί, ιδρώτα, πονοκέφαλο, πόνους στις αρθρώσεις και αδυναμία.