ΥΓΕΙΑ

Eμμηνόπαυση: Τι να προσέξετε στην ορμονική θεραπεία

Πάνω από 1,5 δισ. γυναίκες θα βρίσκονται στην ηλικία άνω των50 ετών το 2030, όπως εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άρα θαβρίσκονται στην ευαίσθητη ζώνη της εμμηνόπαυσης.

Eμμηνόπαυση: Τι να προσέξετε στην ορμονική θεραπεία

Πάνω από 1,5 δισ. γυναίκες θα βρίσκονται στην ηλικία άνω των50 ετών το 2030, όπως εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άρα θαβρίσκονται στην ευαίσθητη ζώνη της εμμηνόπαυσης.

Όταν η γυναίκα φθάσει στην εμμηνόπαυση, προσβλέπει σετουλάχιστον άλλα 30 χρόνια υγιούς και παραγωγικής ζωής. Η αύξηση τουπροσδόκιμου επιβίωσης όμως, επιφέρει αλλαγές στη συχνότητα των νοσημάτων πουσχετίζονται με την έλλειψη οιστρογόνων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η εμμηνόπαυσηαποτελεί μία απόλυτα φυσιολογική κατάσταση.

Η κλιμακτήριος και η εμμηνόπαυση, σύμφωνα με τον καθηγητήκαι επικεφαλής της Β' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του ΠανεπιστημίουΑθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο κ. Γεώργιο Κρεατσά, την ενδοκρινολόγο επίκουρηκαθηγήτρια Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας του Αρεταίειου κυρία ΕιρήνηΛαμπρινουδάκη και τον αναπληρωτή καθηγητή Μαιευτικής Γυναικολογίας τουΠανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Κλιμακτηρίου καιΕμμηνόπαυσης κ. Γ. Χριστοδουλάκο, αποτελούν για τον κλινικό γιατρό μίαπρόκληση, όσον αφορά τον χειρισμό και την παρακολούθηση των γυναικών.

Ταπροηγούμενα χρόνια η χορήγηση της ορμονικής θεραπείας έδινε στις γυναίκες τηλύση σε πολλά προβλήματά τους και στον γιατρό την ηθική ικανοποίηση ότι βοήθησεσημαντικά την ασθενή του.

Η δημοσίευση των μεγάλων κλινικών μελετών σχετικά μετην ορμονική θεραπεία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 καθώς και ο τρόποςχειρισμού των μελετών αυτών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέτρεψε ταδεδομένα, δημιουργώντας φόβο και σύγχυση.

Αποτέλεσμα ήταν να περιορισθείσημαντικά η χορήγηση της ορμονικής θεραπείας στο πλαίσιο της άσκησης της «αμυντικήςιατρικής».

Η αλήθεια όμως, σύμφωνα με τους καθηγητές, είναι διαφορετική:«Η ορμονική θεραπεία όταν χορηγείται με τον ενδεδειγμένο τρόπο και με κατάλληληπαρακολούθηση της γυναίκας είναι ασφαλής και εξασφαλίζει καλή ποιότητα ζωής καιπρόληψη ατροφιών, οστεοπόρωσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων».

Οι καθηγητές αναφέρονται επίσης στα φυτοοιστρογόνα, πουλαμβάνουν πολλές γυναίκες αυθαίρετα, τα οποία χαρακτηρίζουν επικίνδυνα, διότι ηθεραπεία στην περίπτωση αυτή γίνεται από το ράφι και δεν υπάρχει κανέναεπιστημονικό στοιχείο ότι προσφέρουν κάτι θετικό στο θέμα της ορμονικήςυποκατάστασης.