ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Αλκοολισμός: Βασικά σημεία & συμπτώματα

Αλκοολισμός: Βασικά σημεία & συμπτώματα
Ο αλκοολισμός είναι μια χρόνια και εξελικτική πάθηση, η οποία αφορά σε προβλήματα ελέγχου της κατανάλωσης αλκοόλ και σε αδυναμία διακοπής ακόμη και όταν υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις.
Ο αλκοολισμός είναι μια χρόνια και εξελικτική πάθηση, η οποία αφορά σε προβλήματα ελέγχου της κατανάλωσης αλκοόλ και σε αδυναμία διακοπής ακόμη και όταν υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις.

 

Παρατηρείται σωματική εξάρτηση, με την κατανάλωση όλο και μεγαλύτερης ποσότητας για την επίτευξη του ίδιου αποτελέσματος, ενώ ένας αλκοολικός βιώνει συμπτώματα στέρησης όταν απέχει από την κατανάλωση.

 

Είναι πιθανό να έχει κανείς προβλήματα με το αλκοόλ χωρίς να έχει φτάσει σε σημείο αλκοολισμού. Τα προβλήματα αυτά αφορούν στην υπερβολική κατανάλωση και στις επιπτώσεις της στην καθημερινή ζωή, χωρίς να υπάρχει απαραίτητα εξάρτηση από το αλκοόλ.

 

Η επονομαζόμενη επεισοδιακή υπερκατανάλωση αλκοόλ (η αλόγιστη κατανάλωση με σκοπό τη μέθη ή η υπερκατανάλωση σε μια συγκεκριμένη περίσταση) ενέχει τους ίδιους κινδύνους και οδηγεί στις ίδιες κοινωνικές συνέπειες με τον αλκοολισμό. Όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος. Η επεισοδιακή υπερκατανάλωση στους νέους μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση αλκοολισμού σε μικρότερη ηλικία.

 

Εάν κάποιος πάσχει από αλκοολισμό, ίσως δεν είναι σε θέση να περιορίσει ή να εξαλείψει το πρόβλημα χωρίς εξωτερική βοήθεια. Η άρνηση του προβλήματος είναι συνήθως αναπόσπαστο κομμάτι του αλκοολισμού.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του αλκοολισμού;

 

Οι ενδείξεις και τα συμπτώματα του αλκοολισμού περιλαμβάνουν τα εξής:

 

-          -Αδυναμία περιορισμού της ποσότητας αλκοόλ που καταναλώνεται

-          -Ισχυρή ανάγκη για κατανάλωση αλκοόλ

-          -Ανοχή στο αλκοόλ και επακόλουθη ανάγκη κατανάλωσης ολοένα μεγαλύτερης ποσότητας για την επίτευξη του ίδιου αποτελέσματος

-          -Κατανάλωση αλκοόλ στο σπίτι (χωρίς παρέα, ειδική περίσταση κ.λπ.) και απόκρυψη του γεγονότος

-          -Στερητικό σύνδρομο με συμπτώματα όπως η ναυτία, η εφίδρωση και τα ρίγη

-          -Απώλεια μνήμης όσον αφορά συζητήσεις και ανειλημμένες υποχρεώσεις

-          -Συστηματική κατανάλωση σε ορισμένες περιστάσεις και ενόχληση εάν δεν τηρείται το «τελετουργικό»

-          -Ευερεθιστότητα όταν πλησιάζει η συνήθης ώρα κατανάλωσης αλκοόλ, ιδιαίτερα εάν αυτό δεν είναι άμεσα διαθέσιμο

-          -Μπουκάλια αλκοόλ σε περίεργα μέρη του σπιτιού, στο χώρο εργασίας ή στο αυτοκίνητο

-          -Προβλήματα με το νόμο, με τους φίλους ή την οικογένεια, οικονομικά και επαγγελματικά προβλήματα λόγω του ποτού

-          -Απώλεια ενδιαφέροντος σχετικά με κάποια δραστηριότητα ή ενασχόληση που ήταν ευχάριστη στο παρελθόν

 

Η εμφάνιση ορισμένων από τα παραπάνω συμπτώματα δε σημαίνει απαραίτητα αλκοολισμό, ωστόσο οι συνέπειές τους για την υγεία μπορεί να είναι καταστροφικές.

Normal 0 false false false EN-US ZH-TW X-NONE