ΥΓΕΙΑ

Η ιδιαιτερότητα του καρκίνου του στόματος

Ο καρκίνος τηςστοματικής κοιλότητας, γνωστός και ως «καρκίνος του στόματος» δεν είναι πολύσυχνός, ωστόσο δεν θεωρείται και σπάνιος. Μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθεθέση του στόματος και δείχνει «προτίμηση» στα χείλη και τη γλώσσα.
Η ιδιαιτερότητα του καρκίνου του στόματος

Ο καρκίνος τηςστοματικής κοιλότητας, γνωστός και ως «καρκίνος του στόματος» δεν είναι πολύσυχνός, ωστόσο δεν θεωρείται και σπάνιος.

Μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθεθέση του στόματος και δείχνει «προτίμηση» στα χείλη και τη γλώσσα. Εκδηλώνεται,συνήθως, μετά από την 5η δεκαετία της ζωής, αν και τα τελευταία χρόνιαεμφανίζεται όλο και συχνότερα σε νεότερα άτομα. Προσβάλει κυρίως άνδρες καισχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με το κάπνισμα.

Πώς εκδηλώνεται;

Μπορεί να εκδηλωθεί μεδιάφορες βλάβες στο στόμα, από μία ερυθρή περιοχή, μέχρι μία πληγή που δενκλείνει, και τις περισσότερες φορές δεν συνοδεύεται από ενοχλήσεις, όπως πόνο ήαιμορραγία.

Επιπλέον, αρκετά συχνά οκαρκίνος του στόματος μπορεί να αναπτυχθεί σε μία βλάβη του στόματος πουμοιάζει με «λευκή πλάκα» και ονομάζεται λευκοπλακία.


Οι ιδιαιτερότητες αυτής της μορφής καρκίνου

Η ιδιαιτερότητά του καρκίνουτου στόματος σε σχέση με άλλους γνωστούς καρκίνους, όπως του προστάτη για τουςάνδρες και του μαστού για τις γυναίκες, είναι πως, παρά τις προόδους που έχουνγίνει στον τομέα της θεραπείας, αρκετοί ασθενείς υποβάλλονται σε δύσκολες καιακρωτηριαστικές επεμβάσεις και δεν επιβιώνουν για πολλά χρόνια.

Κύρια αιτία αυτής τηςάσχημης εξέλιξης είναι η καθυστέρηση στη διάγνωση, επειδή οι ασθενείς δεν έχουναντιληφθεί πως υπάρχει στο στόμα τους κάποια βλάβη ή αργούν να ζητήσουν ιατρικήβοήθεια.

«Κλειδί» στην αντιμετώπιση η έγκαιρη διάγνωση

Κύριος στόχος στηναντιμετώπιση του καρκίνου του στόματος είναι η έγκαιρη διάγνωση. Ο ρόλος τουοδοντίατρου στο θέμα αυτό είναι καθοριστικός, καθώς στο πλαίσιο τουσυνηθισμένου οδοντιατρικού ελέγχου μπορεί να εντοπίσει «ύποπτες» βλάβες και ναπαραπέμψει το ασθενή στον ειδικό γιατρό, όπως είναι ο στοματολόγος και ογναθοχειρουργός.