ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Η ιδιαιτερότητα του καρκίνου του στόματος

Η ιδιαιτερότητα του καρκίνου του στόματος
Ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας, γνωστός και ως «καρκίνος του στόματος» δεν είναι πολύ συχνός, ωστόσο δεν θεωρείται και σπάνιος. Μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε θέση του στόματος και δείχνει «προτίμηση» στα χείλη και τη γλώσσα.
Ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας, γνωστός και ως «καρκίνος του στόματος» δεν είναι πολύ συχνός, ωστόσο δεν θεωρείται και σπάνιος.


Μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε θέση του στόματος και δείχνει «προτίμηση» στα χείλη και τη γλώσσα. Εκδηλώνεται, συνήθως, μετά από την 5η δεκαετία της ζωής, αν και τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται όλο και συχνότερα σε νεότερα άτομα. Προσβάλει κυρίως άνδρες και σχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με το κάπνισμα.


Πώς εκδηλώνεται;


Μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες βλάβες στο στόμα, από μία ερυθρή περιοχή, μέχρι μία πληγή που δεν κλείνει, και τις περισσότερες φορές δεν συνοδεύεται από ενοχλήσεις, όπως πόνο ή αιμορραγία.


Επιπλέον, αρκετά συχνά ο καρκίνος του στόματος μπορεί να αναπτυχθεί σε μία βλάβη του στόματος που μοιάζει με «λευκή πλάκα» και ονομάζεται λευκοπλακία.


Οι ιδιαιτερότητες αυτής της μορφής καρκίνου


Η ιδιαιτερότητά του καρκίνου του στόματος σε σχέση με άλλους γνωστούς καρκίνους, όπως του προστάτη για τους άνδρες και του μαστού για τις γυναίκες, είναι πως, παρά τις προόδους που έχουν γίνει στον τομέα της θεραπείας, αρκετοί ασθενείς υποβάλλονται σε δύσκολες και ακρωτηριαστικές επεμβάσεις και δεν επιβιώνουν για πολλά χρόνια.

Κύρια αιτία αυτής της άσχημης εξέλιξης είναι η καθυστέρηση στη διάγνωση, επειδή οι ασθενείς δεν έχουν αντιληφθεί πως υπάρχει στο στόμα τους κάποια βλάβη ή αργούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.


«Κλειδί» στην αντιμετώπιση η έγκαιρη διάγνωση


Κύριος στόχος στην αντιμετώπιση του καρκίνου του στόματος είναι η έγκαιρη διάγνωση. Ο ρόλος του οδοντίατρου στο θέμα αυτό είναι καθοριστικός, καθώς στο πλαίσιο του συνηθισμένου οδοντιατρικού ελέγχου μπορεί να εντοπίσει «ύποπτες» βλάβες και να παραπέμψει το ασθενή στον ειδικό γιατρό, όπως είναι ο στοματολόγος και ο γναθοχειρουργός.


BEST OF NETWORK

PlusQueen