ΥΓΕΙΑ

Η σκλήρυνση κατά πλάκας πηγάζει από τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

Η πολλαπλήσκλήρυνση, ευρύτερα γνωστή ως σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), είναι μιαφλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.Η επιστημονική κοινότητα αναζητά εδώ και δεκαετίες την αιτία της νόσου,υποστηρίζοντας ότι οφείλεται σε τοξίνες, ιούς ή ακόμη και τρόφιμα.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας πηγάζει από τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

Η πολλαπλήσκλήρυνση, ευρύτερα γνωστή ως σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), είναι μιαφλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.Η επιστημονική κοινότητα αναζητά εδώ και δεκαετίες την αιτία της νόσου,υποστηρίζοντας ότι οφείλεται σε τοξίνες, ιούς ή ακόμη και τρόφιμα.

Τα τελευταίαχρόνια, οι έρευνες είχαν στραφεί στη μελέτη της λευκής ουσίας του εγκεφάλου, ηοποία επηρεάζει τη συνδυαστική λειτουργία μεταξύ των διάφορων περιοχών τουεγκεφάλου. Η λευκή ουσία αποτελείται από δέσμες αξόνων που καλύπτονται απόμυελίνη, ένα λευκό προστατευτικό στρώμα. Στα άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση, ημυελίνη φθείρεται, αφήνοντας εκτεθειμένες τις ίνες των νεύρων. Κατά συνέπεια, οασθενής αντιμετωπίζει προβλήματα συντονισμού της κίνησης και απώλεια αίσθησης.

Πιο πρόσφατα, οι επιστήμονεςάρχισαν να δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για τη φαιά ουσία του εγκεφάλου, ηοποία επηρεάζει τη νοητική επεξεργασία και τη μάθηση. Τα συμπτώματα της ΣΚΠ πουσυνδέονται με τη φαιά ουσία, για παράδειγμα η μείωση του δείκτη νοημοσύνης,είναι λιγότερο εμφανή.

Επιστήμονες στοΠανεπιστήμιο Rutgers (Νιούαρκ)επιχείρησαν μια νέα προσέγγιση στη μελέτη της φαιάς ουσίας των ασθενών με ΣΚΠ. Πραγματοποίησανανάλυση των πρωτεϊνών που βρίσκονται στο εγκαφαλονωτιαίο υγρό (cerebrospinal fluid – CSF), τοοποίο αποτελεί στην ουσία το «αίμα» του κεντρικού νευρικού συστήματος. Συγκρίνονταςτις ποσότητες συγκεκριμένων πρωτεϊνών στο υγρό σε ασθενείς με ΣΚΠ και σε υγιήάτομα, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια άνιση κατανομή σε 20 πρωτεΐνες.

Τουλάχιστον 75%των πρωτεϊνών αυτών επηρεάζει τη φαιά ουσία και όχι τη μυελίνη. Οι ερευνητέςχρησιμοποίησαν τις ποσότητες των πρωτεϊνών της φαιάς ουσίας ώστε να διαχωρίσουντους ασθενείς με ΣΚΠ από τα υγιή άτομα. Το συμπέρασμα ήταν ότι οι επιδράσειςείναι πιο πρώιμες στη φαιά ουσία και προηγούνται της απώλειας μυελίνης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκεστο περιοδικό PLOS ONE.