ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης: Πώς θα προλάβετε τις επιπλοκές στα μάτια

Ο συχνός ιατρικός έλεγχος των ματιών για τους διαβητικούς είναιο μόνος  τρόπος προφύλαξής τους από τιςσοβαρές επιπλοκές  και την τύφλωση  που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης.
Διαβήτης: Πώς θα προλάβετε τις επιπλοκές στα μάτια

Ο συχνός ιατρικός έλεγχος των ματιών για τους διαβητικούς είναιο μόνος τρόπος προφύλαξής τους από τιςσοβαρές επιπλοκές και την τύφλωση που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ευρωπαίοι οφθαλμίατροι πουσυμμετείχαν στο 13ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Αμφιβληστροειδούς, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας26-29 Σεπτεμβρίου.

Παρά την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, ο μόνος τρόπος γιατον διαβητικό για να αντιμετωπίζει έγκαιρα τις σοβαρές επιπλοκές και να αποφεύγει την τύφλωση είναι ο συχνόςιατρικός έλεγχος των ματιών του, αναφέρει ο χειρουργός οφθαλμίατρος,Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, κΙωάννης Μάλλιας, ο οποίος συμμετείχε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Αμφιβληστροειδούς στο Αμβούργο.


Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η ενημέρωσητων διαβητικών μέσα από την ιατρική κοινότητα. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτηστη χώρα μας αυξάνεται συνεχώς με ανησυχητικούς ρυθμούς και σήμερα υπολογίζεται ότι έχει ξεπεράσει τις800.000!

Η πιο σοβαρή από τις παθήσεις που προκαλεί ο σακχαρώδηςδιαβήτης στο μάτι του διαβητικού είναι ηδιαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, (καταστροφή των μικρών αγγείων τουαμφιβληστροειδούς χιτώνα, οίδημα ωχράς κηλίδας, αιμορραγία υαλοειδούς).


Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια εμφανίζεται συχνότερα σε ασθενείς μεσακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι (40%) και στο 20% των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτητύπου ΙΙ. Δυστυχώς η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί τη συχνότερηαιτία νομικής τύφλωσης (όταν και οι δύο οφθαλμοί βλέπουν κάτω από το 1/20) στοδυτικό κόσμο σε ασθενείς ηλικίας από 20μέχρι 65χρόνων. Αυτό οφείλεται στηναύξηση της συχνότητας του σακχαρώδους διαβήτη, η οποία σχετίζεται με τιςδιατροφικές συνήθειες και την καθιστική ζωή στις χώρες του δυτικού κόσμου.

Συγκεκριμένα διαβητικοίμικρότεροι των 30 χρόνων θα εμφανίσουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια σεποσοστό 50% στα πρώτα 10 χρόνια τηςασθένειας τους, ενώ μετά τα 30 χρόνια τοποσοστό εμφάνισης αγγίζει το 90%!

Παράγοντες που μπορούν να επιβραδύνουν την εμφάνιση τηςδιαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας είναιο καλός μεταβολικός έλεγχος , η καλή αρτηριακή πίεση. Η αναιμία, το κάπνισμα και η προσβολή των νεφρών είναιπαράγοντες που επιταχύνουν την εμφάνιση και εξέλιξη της διαβητικήςαμφιβληστροειδοπάθειας.

Σκόπιμη κρίνεται από τους γιατρούς η προληπτικήοφθαλμολογική εξέταση των ασθενών, έστω κι αν αυτοί δεν έχουν κανένα σύμπτωμα.

Τα συμπτώματα που προειδοποιούν για την εμφάνιση της αμφιβληστροειδοπάθειας είναι: θάμβος όρασης, παραμόρφωση της εικόνας,μείωση της ευαισθησίας στην αντίθεση και διαταραχές της αντίληψης των χρωμάτωνκαι τα παράκεντρα σκοτώματα.