ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Υπερκόπωση: "Όταν το σύστημα δεν τραβάει"

Υπερκόπωση: "Όταν το σύστημα δεν τραβάει"
Νιώθετε ατονία, δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι και αδυνατείτε να αντεπεξέλθετε στις στοιχειώδεις ανάγκες της καθημερινότητας; Μήπως έχετε πάθει υπερκόπωση;

Νιώθετε ατονία, δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι και αδυνατείτε να αντεπεξέλθετε στις στοιχειώδεις ανάγκες της καθημερινότητας; Μήπως έχετε πάθει υπερκόπωση;

Η υπερκόπωση είναι μία παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από εξάντληση, η οποία προέρχεται από έλλειψη ξεκούρασης ή υπερβολική άσκηση και εργασία για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Σε τέτοιες περιόδους αυξημένων εργασιακών απαιτήσεων, τα βιολογικά αντανακλαστικά, οδηγούν σε αυξημένη λειτουργία των ζωτικών οργάνων, που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση και εξάντλησή τους, όταν η ξεκούραση και η αναπλήρωση της ενεργειακής εφεδρείας των κυττάρων είναι ανεπαρκής.

Η υπερκόπωση προκαλεί αυξημένη έκκριση ορμονών του στρες, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αύξηση της καρδιακής παροχής και ταχυκαρδία.

Παράλληλα, πολλές μελέτες συνδέουν την έντονη καταπόνηση με την υπερβολική αύξηση της παραγωγής ελεύθερων ριζών. Επίσης, οι διαταραχές στη σεροτονίνη και τα μειωμένα επίπεδα ενδορφινών, που εμφανίζονται σε αρκετές περιπτώσεις, προάγουν περαιτέρω την βιολογική κόπωση.

Σταδιακά, και εάν δεν λάβουμε μέτρα, η κόπωση μετατρέπεται σε υπερκόπωση και δεν αποκαθίσταται μετά από μία μέρα ξεκούρασης. Το σύνηθες σύμπτωμα είναι η γενικευμένη ατονία. Μάλιστα, ορισμένες  φορές το σύμπτωμα είναι τόσο έντονο, που ο ασθενής αδυνατεί να σηκωθεί από το κρεβάτι.

Παράγοντες που καθιστούν το άτομο πιο επιρρεπές στην υπερκόπωση σε περιόδους αυξημένων εργασιακών απαιτήσεων

- Η κύηση

- Η εμμηνόπαυση

- Η λοχεία

- Η κατάχρηση ουσιών

- Η ακατάλληλη δίαιτα

- Το στρες

- Η αϋπνία

- Οι ιώσεις


Νοσήματα που μπορεί να καταστήσουν ένα άτομο επιρρεπές στην υπερκόπωση

- Η αναιμία

- Η υπόταση

- Οι ορμονικές διαταραχές

- Οι λοιμώξεις

- Τα καρδιακά νοσήματα

- Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

- Ο καρκίνος

- Η νεφρική ανεπάρκεια

- Τα αυτοάνοσα

- Τα εγκεφαλικά νοσήματα

- Τα μεταβολικά προβλήματα

- Τα ψυχιατρικά νοσήματα


Οι γιατροί τονίζουν ότι για την αντιμετώπιση της υπερκόπωσης δεν αρκεί απλή ξεκούραση, αλλά θα πρέπει να ακολουθηθεί φαρμακευτική αγωγή και ειδικά διατροφικά προγράμματα.

BEST OF NETWORK