ΥΓΕΙΑ

Άσθμα και ρινίτιδα: Ο συνδυασμός που βασανίζει τα παιδιά

Περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν μία ισχυρήκρίση έχουν τα ασθματικά παιδιά που έχουν διαγνωστεί και με ρινίτιδα, ενώτουλάχιστον τα μισά παιδιά που αντιμετώπισαν άσθμα κάποια στιγμή στη ζωή τουςυπέφεραν και από ρινίτιδα.
Άσθμα και ρινίτιδα: Ο συνδυασμός που βασανίζει τα παιδιά

Περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν μία ισχυρήκρίση έχουν τα ασθματικά παιδιά που έχουν διαγνωστεί και με ρινίτιδα, ενώτουλάχιστον τα μισά παιδιά που αντιμετώπισαν άσθμα κάποια στιγμή στη ζωή τουςυπέφεραν και από ρινίτιδα.

Τα ευρήματα προέκυψαν από μελέτη μιας ερευνητικής ομάδαςαπό το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο και ανακοινώθηκαν στηΣυνάντηση «Παιδικών Αλλεργιών και Άσθματος» της Ευρωπαϊκής ΑκαδημίαςΑλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (European Academy of Allergy and Clinical Immunology – EAACI), PAAM 2013.Στη Συνάντηση, που ξεκίνησε την Πέμπτη στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο τουΜεγάρου Μουσικής Αθηνών και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο, σχεδόν 1000κλινικοί ιατροί και ερευνητές συζητούν τα προβλήματα των παιδιών σχετικά με τοάσθμα και τις αλλεργίες.

Η μελέτη διήρκησε πάνω από μία δεκαετία και οι ερευνητέςκατέληξαν στα συμπεράσματά τους κατόπιν σύνοψης των στατιστικών στοιχείωνπαιδιών που είχαν επιλεγεί για να συμμετάσχουν σε αυτή πριν από τη γέννησητους. Οι γονείς κλήθηκαν σε συνεντεύξεις όταν τα παιδιά τους έφτασαν στιςηλικίες των τριών, πέντε, οκτώ και έντεκα ετών και ανέφεραν τα συμπτώματαρινίτιδας και άσθματος που είχαν αντιμετωπίσει.

Παράλληλα, διεξήχθηκαν ειδικές μετρήσεις για τη διάγνωσητου άσθματος, μεταξύ των οποίων και εξετάσεις για τη λειτουργία των πνευμόνων.Πρόσθετες πληροφορίες συγκεντρώθηκαν από τα ιατρικά ιστορικά των συμμετεχόντωνκαι βάσει αυτών εξετάστηκε η επίδραση της ρινίτιδας στην επιδείνωση τουάσθματος και τη γενική λειτουργία των πνευμόνων.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως από τα 356 παιδιά πουυπέφεραν από άσθμα, τα 198 είχαν ρινίτιδα και παρουσίαζαν ιδιαίτερα αυξημένηπιθανότητα να υποφέρουν από ισχυρές κρίσεις άσθματος.

Το PAAM 2013 αποτελεί τη μεγαλύτερη στοχευμένηθεματικά Συνάντηση της EAACI και προσελκύει σχεδόν 1000συμμετέχοντες. Όντας το μεγαλύτερο γεγονός του έτους στον τομέα της παιδικήςαλλεργιολογίας και του άσθματος, καλύπτει την αναφυλαξία, την τροφική αλλεργίακαι το άσθμα, τη ρινίτιδα, το έκζεμα και την ανοσοθεραπεία.

«Η αλλεργία, το άσθμα και τα σχετιζόμενα με αυτάπροβλήματα υγείας, είναι περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν νέοι άνθρωποι αλλάπολλές φορές δεν τυγχάνουν ορθής διάγνωσης από τους ιατρούς», υπογράμμισε οκαθηγητής Ν. Παπαδόπουλος. «Αυτό που το PAAMεξακολουθεί να κάνει, είναι να παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίουςπάσχοντες, όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από όλο τον κόσμο, μπορούν νααντιμετωπίσουν ορισμένες από τις ταχύτερα αυξανόμενες ασθένειες παγκοσμίως.Είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση στο είδος της και ελπίζω η επιτυχία και η γνώση πουθα αποκομισθεί από αυτή τη συνάντηση να συνεχιστεί και στο PAAM 2015που θα διοργανωθεί στο Βερολίνο της Γερμανίας».