ΥΓΕΙΑ

Οστεοπόρωση: 9 ερωτήσεις και απαντήσεις

 Εγκαιρη διάγνωση, ολοκληρωμένη ενημέρωση, πρόληψη καιενδεδειγμένη θεραπεία, αποτελούν τα κλειδιά που θα βοηθήσουν κάποιον νααντιμετωπίσει την οστεοπόρωση μία ύπουλη και σιωπηλή ασθένεια.

Μεαφορμή την σημερινή  Παγκόσμια ΗμέραΟστεοπόρωσης (20 Οκτωβρίου), οι γιατροί και η Ομάδα Αποκατάστασης του ΚέντρουΑποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ καλούν το κοινό να επισκεφθεί το Κέντρο προκειμένου να τουςενημερώσουν, να τους εξετάσουν και να δώσουν όλες τις απαραίτητες οδηγίες καισυμβουλές ΔΩΡΕΑΝ στις εγκαταστάσεις τους (Λεωφ. Εθνικής Αντιστάσεως 15 – Ν.Ιωνία).

Οστεοπόρωση: 9 ερωτήσεις και απαντήσεις

Εγκαιρη διάγνωση, ολοκληρωμένη ενημέρωση, πρόληψη καιενδεδειγμένη θεραπεία, αποτελούν τα κλειδιά που θα βοηθήσουν κάποιον νααντιμετωπίσει την οστεοπόρωση μία ύπουλη και σιωπηλή ασθένεια.

Μεαφορμή την σημερινή Παγκόσμια ΗμέραΟστεοπόρωσης (20 Οκτωβρίου), οι γιατροί και η Ομάδα Αποκατάστασης του ΚέντρουΑποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ καλούν το κοινό να επισκεφθεί το Κέντρο προκειμένου να τουςενημερώσουν, να τους εξετάσουν και να δώσουν όλες τις απαραίτητες οδηγίες καισυμβουλές ΔΩΡΕΑΝ στις εγκαταστάσεις τους (Λεωφ. Εθνικής Αντιστάσεως 15 – Ν.Ιωνία).

Ηομάδα της Αποκατάστασης δίνει παρακάτω τον 10λογο που αφορά στην οστεοπόρωση, τιςπιο συχνές απορίες δηλαδή, αναφορικά με την ασθένεια:

1. Τιείναι η οστεοπόρωση;

Ηοστεοπόρωση είναι μια ασθένεια στην οποία διαταράσσεται η αρχιτεκτονική (ηποιότητα και η ποσότητα) των οστών και οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.Τα συχνότερα οστεοπορωτικά κατάγματα συμβαίνουν στο ισχίο, στον καρπό και στηνσπονδυλική στήλη

2. Πόσο συχνή ασθένεια είναι ηοστεοπόρωση;

Μίαστις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άντρες προσβάλλονται από οστεοπόρωση.Η κορυφαία οστική μάζα επιτυγχάνεται στην ηλικία των 20-30 ετών και μετά απόαυτή την ηλικία αρχίζει να μειώνεται. Η οστική μάζα μειώνεται στην τέταρτη ή πέμπτηδεκαετία της ζωής, με ρυθμό 0.3-0.5%.Ο ρυθμός αυτός δεκαπλασιάζεται στηνπενταετία που ακολουθεί την εμμηνόπαυση.

3. Ποιοι παράγοντες οδηγούν σεοστεοπόρωση;

Σημαντικόρόλο για την ανάπτυξή της παίζουν κληρονομικοί παράγοντες, αλλά και εξωγενείςπαράγοντες, όπως η διατροφή και η άσκηση. Προκαθορισμένοι παράγοντες είναι τοφύλο, η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η φυλή, η εθνικότητα, η εμμηνόπαυση,η υστερεκτομή, η μακρόχρονη θεραπεία με γλυκοκορτικοειδή. Τροποποιήσιμοιπαράγοντες είναι το αλκοόλ, το κάπνισμα, το χαμηλό σωματικό βάρος, η πτωχήδιατροφή, η ανεπαρκής άσκηση, οι συχνές πτώσεις, η ανεπάρκεια της βιταμίνης D,η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου.

4. Γιατί η οστεοπόρωσηκαλείται«σιωπηλή πάθηση»;

Ηασυμπτωματική οστεοπόρωση δεν πονάει. Μόνο όταν συμβεί έναοστεοπορωτικό κάταγμα υπάρχει πόνος, για αυτό και η οστεοπόρωση καλείται«σιωπηλή πάθηση».

5. Σε τι διαφέρει η οστεοπόρωση απότην οστεοπενία;

Οστεοπενίαείναι η μείωση της αντοχής και πυκνότητας του οστού. Για πολλούς θεωρείται τοκατώφλι της οστεοπόρωσης.

6. Έχω οστεοπενία. Πρέπει να ανησυχώ;

Οασθενής με οστεοπενία δεν πρέπει να εφησυχάζει. Πρέπει να συμβουλεύεται τονειδικό ιατρό (παθολόγο, ρευματολόγο, φυσίατρο, ορθοπεδικό, ενδοκρινολόγο).Αυτός θα του δώσει τις κατάλληλες ιατρικές οδηγίες.

7. Πώς διαγιγνώσκεται η οστεοπόρωση;

Ητεχνική της απορροφησιομετρίας (DEXA) αποτελεί τη διαγνωστική προσπέλασηεκλογής για την οστεοπόρωση .

8. Πώς αντιμετωπίζεται η οστεοπόρωση;

Ηκαλύτερη άμυνα απέναντι στην οστεοπόρωση είναι η ενημέρωση, η πρόληψη και ησωστή και έγκυρη θεραπεία.

Ηάσκηση μπορεί να επιβραδύνει την διαδικασία της οστεοπόρωσης και στουςηλικιωμένους να βελτιώσει την ισορροπία και να μειώσει τον κίνδυνο των πτώσεων.

Ηκολύμβηση δεν αποτελεί την άσκηση εκλογής για τηνοστεοπόρωση, γιατί δεν φορτίζονται τα οστά .

Ηεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου επιτυγχάνεται από τα γαλακτοκομικά, ορισμέναλαχανικά (πχ μπρόκολο), τα μικρά ψάρια με το κόκκαλο (πχ σαρδέλες) και τακαρύδια.

9. H έκθεσηστον ήλιο βοηθά στην σύνθεση της βιταμίνης D;

Μέσωτης έκθεσης στον ήλιο επιτυγχάνεται η σύνθεση της βιταμίνης D. Αρκούν τρείςφορές την εβδομάδα για 10-15 λεπτά έκθεση στον ήλιο, πάντοτε με προσοχή, ώστενα επωφελούμαστε μόνον από τις ευεργετικές του ιδιότητες.