ΥΓΕΙΑ

Μέθοδος Διαδιαφραγματικής Οισοφαγεκτομής

Σημαντικά πλεονεκτήματα  στους ασθενείς που αφαιρείται ο οισοφάγος, λόγω καρκίνου, προσφέρει μια νεα χειρουργική τεχνική (Διαδιαφραγματική Οισοφαγεκτομή) η οποία  εφαρμόζεται πλέον και στη χώρα μας!
Μέθοδος Διαδιαφραγματικής Οισοφαγεκτομής

Σημαντικά πλεονεκτήματα στους ασθενείς που αφαιρείται ο οισοφάγος,λόγω καρκίνου, προσφέρει μια νεα χειρουργική τεχνική (ΔιαδιαφραγματικήΟισοφαγεκτομή) η οποία εφαρμόζεται πλέονκαι στη χώρα μας!

Η Διαδιαφραγματική Οισοφαγεκτομή δημιουργείνεα δεδομένα καθώς απαλλάσσει του ασθενείς από την θωρακοτομή και τις σημαντικές μετεγχειρητικές επιπλοκές, που σε πολλές περιπτώσεις είναιθανατηφόρες .

«Πράγματι η τεχνική της Διαδιαφραγματικής Οισοφαγεκτομής προσφέρει σημαντικάπλεονεκτήματα στους ασθενείς πουυποβάλλονται σε αφαίρεση του οισοφάγου,, λόγω καρκίνου, μια χειρουργική επέμβαση πάρα πολύ βαριά» αναφέρει ο διευθυντής τηςχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ και ο επίκουρος καθηγητήςχειρουργικής, Mayo Clinic κ Γρηγόρης Τσιώτος.

Σύμφωνα με τον κ Τσιώτο η αφαίρεση τουοισοφάγου (οισοφαγεκτομή) είναι πάρα πολύ δύσκολη εγχείρηση με πάρα πολύ υψηλόποσοστό επιπλοκών, και μάλιστα βαρέων, συχνά θανατηφόρων. Παραδοσιακά, ηοισοφαγεκτομή γίνεται με δύο μεγάλες τομές, μία στην κοιλιά και η άλλη στον θώρακα (θωρακοτομή).

Από τις δύο αυτές τομές, η θωρακοτομήμετεγχειρητικά έχει και τις βαρύτερεςεπιπτώσεις στον ασθενή όπως:

Μεγάλη παραμονήστην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Πολύ μακρά παραμονήστο νοσοκομείο

Μεγάλη δυσκολίαστις αναπνοές (εισπνοή, εκπνοή, βάθος αναπνοής),

Πολύ μεγαλύτερηπιθανότητα μετεγχειρητικής πνευμονίας,

Δυνατό και επίμονο πόνο.

Επιπροσθέτως, όταν γίνεται η αφαίρεση τουοισοφάγου με θωρακοτομή, η ένωση του μέρους του οισοφάγου και του στομάχου πουπαραμένουν (δηλ. η «αναστόμωση»), γίνεται εντός του θώρακα. Αυτό έχει δύο πολύσημαντικά προβλήματα:

Αυξημένη πιθανότητα«αναστομωτικής διαφυγής», δηλαδή να μην είναι στεγανή η αναστόμωση και ναδιαφεύγουν τα διερχόμενα υγρά και οι τροφές έξω από τον πεπτικό σωλήνα,

Δημιουργία πάραπολύ βαρειάς λοίμωξης (ενίοτε θανατηφόρου) εντός του θώρακα, παραπλεύρως τωνπνευμόνων και της καρδιάς («μεσοθωρακίτιδα»)

ΔΙΑΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΣΟΦΑΓΕΚΤΟΜΗ

«Όλα τα παραπάνω ,προσθέτει ο κ Τσιώτοςαποφεύγονται με την νέα τεχνική της Διαδιαφραγματικής Οισοφαγεκτομής, κατά τηνοποία παραμένει η τομή στην κοιλιά, αποφεύγεται όμως εντελώς η θωρακοτομή, ηοποία αντικαθίσταται με μία μικρή τομή στον τράχηλο (του τύπου τηςθυρεοειδεκτομής).

Με τον τρόπο αυτό, και με χρήση ειδικώντεχνικών και μεγάλης και εξειδικευμένης εμπειρίας, το μέρος του οισοφάγου πουείναι στον θώρακα κινητοποιείται από τις τομές στην κοιλιά και στον τράχηλο, οοισοφάγος αφαιρείται λίγο κάτω από το επίπεδο του λάρυγγα (δηλ. έχουμε πολύ πιοριζική εγχείρηση, μια και αφαιρείται όλος ο οισοφάγος) και η ένωση με το υπόλοιπο πεπτικό σύστημα(αναστόμωση) γίνεται στον τράχηλο και όχι στον θώρακα».

Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής αυτής είναιπολλά και σημαντικά για τους ασθενείς, όπως:

Πολύ μικρήπιθανότητα αναπνευστικών επιπλοκών

Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο (νοσηλεία)

Πολύ μικρότερηπιθανότητα «αναστομωτικής διαφυγής»

Μηδενική πιθανότηταδημιουργίας βαρειάς λοίμωξης στην περίπτωση της «αναστομωτικής διαφυγής»

Ριζικότερηοισοφαγεκτομή με μεγαλύτερα υγιή όρια

Πολύ λιγότεροςμετεγχειρητικός πόνος

Καμία δυσκολία στηναναπνοή μετεγχειρητικά,

Γρηγορότερηανάρρωση.

Σύμφωνα με τους χειρουργούς η ΔιαδιαφραγματικήΟισοφαγεκτομή είναι πολύ ειδική εγχείρηση και τεχνικά πάρα πολύ απαιτητικότερη από την συνήθη οισοφαγεκτομή (μεθωρακοτομή). Πρέπει να εφαρμόζεται στους όγκους του κατώτερου μέρους τουοισοφάγου (όχι σε εκείνους του ανώτερου οισοφάγου) και με τις κατάλληλεςενδείξεις, όπως αυτές ορίζονται με τις διεθνείς καθοδηγητικές γραμμές(guidelines).

Στην Ελλάδα, ο μόνος που εφαρμόζει την τεχνικήτης Διαδιαφραγματικής Οισοφαγεκτομής είναι ο κ Τσιώτος και μέχρι σήμερα έχεικάνει περισσότερες πάνω από 20 εγχειρήσεις με άριστα αποτελέσματα.

Ο μέσοςχρόνος νοσηλείας είναι 7-10 ημέρες και η περαιτέρω ανάρρωση και επιστροφή στηνπρότερη δραστηριότητα πολύ ταχύτερη. Η ταχεία ανάρρωση έχει και το σημαντικότατο πρόσθετο πλεονέκτημα ότιεπιτρέπει την έναρξη μετεγχειρητικής χημειοθεραπείας (όταν χρειάζεται) γρήγορακαι χωρίς καθυστερήσεις.

Σε αντίθεση με την παραδοσιακή μέθοδο,που οι επιπλοκές και μάλιστα μεγάλης διάρκειας, καταβάλλουν τους ασθενείς τόσο,ώστε η έναρξη χημειοθεραπείας να είναι απαγορευτική.

Είναιόμως πασίγνωστο ότι η καθυστέρηση της μετεγχειρητικής χημειοθεραπείας μπορεί ναέχει καταστροφικά αποτελέσματα, λόγω εμφάνισης μεταστάσεων σε άλλα όργανα καιέτσι «ακυρώνεται» και το όφελος που η εγχείρηση θα είχε: δηλ. παρά την πολύμεγάλη εγχείρηση, δεν επέρχεται η απαλλαγή από την νόσο, αποκλειστικά και μόνολόγω των μεγάλων επιπλοκών της εγχείρησης καθ’ εαυτής. Όλα αυτάελαχιστοποιούνται με την Διαδιαφραγματική Οισοφαγεκτομή.