ΥΓΕΙΑ

Βλαστοκύτταρα: Οι πρώτες έρευνες για τις καρδιοπάθειες

Αποτελεσματική δείχνει ότι είναι η έρευνα του νομπελίστακαθηγητή γενετικής Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Μάρτιν Τζον Έβανς,
Βλαστοκύτταρα: Οι πρώτες έρευνες για τις καρδιοπάθειες

Αποτελεσματική δείχνει ότι είναι η έρευνα του νομπελίστακαθηγητή γενετικής Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Μάρτιν Τζον Έβανς, σχετικάμε την απομόνωση και καλλιέργεια αρχέγονων πολυδύναμων κυττάρων.

Εδώ και δύο χρόνια η έρευνα του καθηγητή Έβανς εφαρμόζεταιστην Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του ΑΧΕΠΑ στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακούερευνητικού πρωτοκόλλου εμφύτευσης ετερόλογων πολυδύναμων αρχέγονωνμεσεγχυματικών κυττάρων σε 12 ασθενείς που είτε έχουν υποστεί έμφραγμα τουμυοκαρδίου, είτε πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Η μελέτη στοχεύει στη δημιουργία αγγείων για τηνεπαναιμάτωση του μυοκαρδίου, και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά καθώςέδειξαν ότι η μέθοδος είναι ασφαλής, εφικτή και αποτελεσματική στη βελτίωση τηςλειτουργίας του μυοκαρδίου.

Για τις εξελίξεις στο θέμα της εφαρμογής των βλαστοκυττάρωνγια τη θεραπεία των ασθενειών μίλησε ο σερ Μάρτιν Τζον Έβανς, που βρίσκεται στηΘεσσαλονίκη με αφορμή την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Ιατρικήςτου ΑΠΘ.

«Στο πλαίσιο της αναγεννητικής ιατρικής η χρήση είτεπρογονικών κυττάρων ενός συγκεκριμένου ιστού ή πολυδύναμων κυττάρων, τα οποίαδιαφοροποιούνται προς το συγκεκριμένο ιστό, αποτελούν μία σημαντική ελπίδα γιατην αντιμετώπιση των ασθενειών. Υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος τα τελευταίαχρόνια τόσο στον τομέα των εμβρυικών πολυδύναμων βλαστοκυττάρων όσο και στοντομέα των προγονικών κυττάρων των ενηλίκων και κυρίως έχει γίνει πρόοδος στηβιολογική μελέτη. Δηλαδή στο πώς τα κύτταρα αυτά διαφοροποιούνται σεσυγκεκριμένο ιστό όπως επίσης και πώς μπορούνε να εκτραπούν και ενώ είναιπρογονικά ενός ιστού να μετατραπούν σε προγονικά ενός άλλου ιστού ούτως ώστε ναεπιδιορθώσουν ένα άλλο όργανο», επισήμανε ο καθηγητής Έβανς.