ΥΓΕΙΑ

ΧΑΠ: 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως σε 7 χρόνια

Το7% των Ελλήνων ασθενών με Χ.Α.Π. που θα νοσηλευτεί στο νοσοκομείο λόγωπαρόξυνσης θα πεθάνει εντός τριών μηνών, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία από τημεγάλη πανευρωπαϊκή μελέτη ERS COPD Audit study, που πραγματοποιήθηκε σε 16ευρωπαϊκές χώρες ανάμεσά τους και την Ελλάδα
ΧΑΠ: 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως σε 7 χρόνια

Το7% των Ελλήνων ασθενών με Χ.Α.Π. που θα νοσηλευτεί στο νοσοκομείο λόγωπαρόξυνσης θα πεθάνει εντός τριών μηνών, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία από τημεγάλη πανευρωπαϊκή μελέτη ERS COPD Audit study, που πραγματοποιήθηκε σε 16ευρωπαϊκές χώρες ανάμεσά τους και την Ελλάδα.

Στημελέτη αυτή συμμετείχαν συνολικά 16.000 ασθενείς με Χρόνια ΑποφρακτικήΠνευμονοπάθεια οι οποίοι εισήχθησαν στο νοσοκομείο με βαρύ παροξυσμό τηςνόσου.

Η ΧΑΠ, όπως τονίστηκε σήμερα σεσυνέντευξη τύπου, θα αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίαςστον κόσμο σε επτά χρόνια (μέχρι το 2020).

Η ΧΑΠ- η οποία ο0φείλεται κατά 80έως 90% στο κάπνισμα- είναι σήμερα ητέταρτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και υπολογίζεται πως είναι υπεύθυνη για το 5%περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως.

Χαρακτηρίζεται από εμμένουσα απόφραξη των αεραγωγώνπου είναι συνήθως προοδευτική καισχετίζεται με έντονη χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση των αεραγωγών και τουπνεύμονα σε βλαβερά σωματίδια ή αέρια(προκαλείται κατά κύριο λόγο από το κάπνισμα). Οι παροξύνσεις της νόσου καιτα συνοδά νοσήματα συνεισφέρουν στη βαρύτητα της ΧΑΠ σε κάθε ασθενή και στησυνολική θνητότητα. Ωστόσο, η ΧΑΠ αποτελεί μια άγνωστη ασθένεια για τοευρύ κοινό και περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες από τη νόσο δεν τογνωρίζουν. Σήμερα μπορεί να ελεγχθεί πλήρως, τόσο λόγω καινοτομικών θεραπειώνπου επιβραδύνουν ή ανακόπτουν την εξέλιξή της, όσο και της έγκαιρηςδιάγνωσης.

Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξετην ΧΑΠ ανάμεσα στις πέντε πιο επικίνδυνες αρρώστιες της επόμενης χιλιετίας καισυντονίζει προσπάθειες για την αντιμετώπισή της, όπως αυτή με το ακρωνύμιο GOLD(Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Diseasewww.goldcopd.com).

Υπολογίζεται, πως οι πάσχοντεςανέρχονται σήμερα στα 450-500.000.000 και στη νόσο αυτή οφείλονται πάνω από3.000.000 θάνατοι ετησίως σε όλο τον κόσμο, ενώ το συνολικόκόστος σε φάρμακα, νοσηλείες και για την όλη αντιμετώπιση της νόσου είναιτεράστιο. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ ξοδεύονται 24 δις. δολάρια ετησίως. Στην Ευρώπη το συνολικό ετήσιοκόστος που αφορά στη θεραπεία της ΧΑΠ αγγίζει τα 38,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η επίπτωση τηςνόσου αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες δεκαετίες, λόγω τηςσυνεχιζόμενης έκθεσης στους παράγοντες κινδύνου (κυρίως κάπνισμα) και τηςγήρανσης του πληθυσμού.

ΣτηνΕλλάδα το 8,4% των ενήλικων καπνιστών πάσχουν από Χ.Α.Π., γεγονός που σημαίνειότι περίπου 600.00 Έλληνες νοσούν. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούςασθενείς (56% δηλαδή 300.000) δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν ενώ έχειδιαπιστωθεί ότι το 50% των ασθενών συνεχίζουν να καπνίζουν παρά τη διάγνωση τηςνόσου. Η Χ.Α.Π. εκδηλώνεται με 2,5 φορές μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες(11,6% έναντι 4,8% στις γυναίκες).

Η νόσος μπορεί να προληφθεί με την αποφυγή τωνπαραγόντων κινδύνου και κυρίως με τη διακοπή καπνίσματος. Όλοι οι καπνιστές άνωτων 40 ετών με ιστορικό καπνίσματος τουλάχιστον 10 ετών επί 1 πακέτο πρέπει ναυποβάλλονται σε σπιρομέτρηση.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί αποτελεσματικέςφαρμακευτικές θεραπείες που οδηγούν στη μείωση των παροξύνσεων της νόσου, στηβελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών καθώς και στη μείωση τηςθνητότητας. Eλπιδοφόρες νέες φαρμακευτικέςθεραπείες είναι διαθέσιμες ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή αναμένονται σύντομα. Ωστόσοστη χώρα μας υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στο να πάρουν τιμή καθώς και έγκρισηαποζημίωσης από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Παρόντες στην συνέντευξη τύπου ήταν:

Ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής ΠνευμονολογικήςΚλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας,ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Πνευμονολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΙατρικήςΣχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπεύθυνος Μονάδας Πνευμονολογίας και ΑναπνευστικήςΑνεπάρκειας ΓΝΑ ‘Ο Ευαγγελισμός’, Ειδικός Γραμματέας Ελληνικής ΠνευμονολογικήςΕταιρείας, ο Στυλιανός Μιχαηλίδης,Συντονιστής Διευθυντής Μονάδας Επαγγελματικών Νοσημάτων Θώρακος, Γ.Ν.«Σισμανόγλειο», Συντονιστής Ομάδας ΧΑΠ και ο Γεώργιος Χειλάς, Επικ.Επιμελητής Α ΚΕΘ – ΕΚΠΑ, Συντονιστής Ομάδας ΧΑΠ.