ΥΓΕΙΑ

Μείωση των χρηστών – φορέων του AIDS βλέπει ο ΟΚΑΝΑ

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τηναναχαίτιση της επίπτωσης του ιού του aids ανάμεσα στους χρήστες τοξικών ουσιών, εκφράζει ο ΟΚΑΝΑ εξηγώνταςότι οι συντονισμένες δράσεις κυβερνητικών και μη κυβερνητικών φορέων είχαναποτέλεσμα.
Μείωση των χρηστών – φορέων του AIDS βλέπει ο ΟΚΑΝΑ

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τηναναχαίτιση της επίπτωσης του ιού του aids ανάμεσα στους χρήστες τοξικών ουσιών, εκφράζει ο ΟΚΑΝΑ εξηγώνταςότι οι συντονισμένες δράσεις κυβερνητικών και μη κυβερνητικών φορέων είχαναποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, ο ΟΚΑΝΑ επισημαίνειότι τα μέτρα που είχαν ως στόχο την ανακοπή της αλματώδους αύξησης της μόλυνσηςHIV/AIDS μεταξύ του πληθυσμού ενεργώνχρηστών στην Αττική , που στο τέλος του 2011 είχε φτάσει περίπου στα 1600% (από15 περιπτώσεις το 2010, σε 260 περιπτώσεις το 2011 και σε 522 περιπτώσεις το2012 ), σήμερα οι νέες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί μέσα στο 2013 ήταν 230.

Ο ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ,το Κέντρο Πρόληψης ‘ΑΘΗΝΑ – ΥΓΕΙΑ’ και τις ΜΚΟ ‘Θετική Φωνή’, ‘Κέντρο Ζωής’, ‘PRAKSIS’ και ‘Γιατροί τουΚόσμου’ οργάνωσε την υλοποίηση της δράσης ‘ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ’, η οποία συνεχίζεταιμέχρι σήμερα. Ο άμεσος στόχος της δράσηςήταν και είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης της μόλυνσης μεταξύ του πληθυσμού τωνενδοφλέβιων χρηστών μέσω της διευκόλυνσης για αποφυγή συμπεριφορών υψηλούκινδύνου. Ο απώτερος στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του εν λόγω πληθυσμού ώστενα απευθυνθούν στα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης και -μέχρι τότε - οιίδιοι να επιδιώκουν και να εξασφαλίζουν καθαρό υγειονομικό υλικό.

Στο πλαίσιο της δράσης ‘ΟΔΗΓΙΕΣΧΡΗΣΗΣ’ εντατικοποιήθηκαν και επεκτάθηκαν οι εξορμήσεις της ομάδας streetwork, ενώ ταυτόχροναπολλαπλασιάστηκε ο αριθμός καινούργιων συριγγών και προφυλακτικών, πουδιανέμονταν στους χρήστες. Σταδιακά ο ετήσιος αριθμός συριγγών ανά χρήστη, από7 που ήταν μέχρι το 2011, δεκαπλασιάστηκε το 2012 και αναμένεται μέχρι το τέλοςτου έτους να φτάσει τον ιδανικό ετήσιο μέσο όρο διανομής αριθμού συριγγών, που,σύμφωνα με τον ΠΟΥ, θα πρέπει σε περιπτώσεις επιδημίας να φτάνει τις 200 ανάάτομο, ανά έτος.

Παράλληλα, δημιουργήθηκαν 3.000νέες θέσεις θεραπείας στο πρόγραμμα υποκατάστασης με αποτέλεσμα τη μείωση τηςλίστας αναμονής από 5.558 σε 2.597 άτομα. Πρόσφατα, ο ΟΚΑΝΑ ξεκίνησε τη λειτουργία τουπρώτου εποπτευόμενου σταθμού χρήσης ουσιών ‘ΟΔΥΣΣΕΑΣ’, μια ιατρικήμονάδα πλήρως εξοπλισμένη με προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων για τηνπροστασία της υγείας των ενεργών χρηστών, την προστασία της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό της όχλησηςτης κοινότητας από την ενέσιμη χρήση ουσιών σε δημόσιους χώρους.

Τρία χρόνια μετά και σύμφωνα με τατελευταία επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ (26/11/2013), όπου παρατίθενταισυγκριτικά στοιχεία για το πρώτο δεκάμηνο κάθε έτους, το 2013 οι νέες περιπτώσειςHIV λοίμωξης στους χρήστες ενδοφλέβιωνναρκωτικών είναι οι μισές από όσες ήταν το 2012 (2012: 506, 2013: 230).

«Η αισιοδοξία μας, αναφέρεται σεανακοίνωση του ΟΚΑΝΑ. οφείλουμε να είναι συγκρατημένη και η επαγρύπνησή μαςαμείωτη και συνεχής. Ένα όμως συμπέρασμαδιαφαίνεται ως απόλυτα ασφαλές: η ρεαλιστική αντίληψη τηςπραγματικότητας, η συντονισμένη δράση, η πρόσβαση σε θεραπεία, η εστιασμένη αντιμετώπισητων αιτίων της επιδημίας (που στην περίπτωση των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικώνείναι κατά κύριο λόγο η χρήση της ίδιας σύριγγας από περισσότερους τουενός χρήστες), οι τολμηρές αποφάσεις για υλοποίηση καινοτόμων υπηρεσιών, πουβασίζονται στη διεθνή επιστημονική εμπειρία και η ουσιαστική ενημέρωση καιευαισθητοποίηση του πληθυσμού είναι τα μόνα μέσα που διαθέτουμε για ναανακόψουμε επιδημίες.

Ελπίζουμε στη συνέχιση και στηνενίσχυση όλων των προσπαθειών, που αποδίδουν καρπούς.

Ελπίζουμε στην υιοθέτησηδοκιμασμένων πρακτικών από εταίρους, που αντιμετωπίζουν με δισταγμό τιςπροκλήσεις μπροστά στις οποίες βρεθήκαμε, βρισκόμαστε και θα ξαναβρεθούμε.

Ελπίζουμε να συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνεςμας κοιτώντας την πραγματικότητα χωρίς προκαταλήψεις και ολιγωρία».