ΥΓΕΙΑ

Aids: η επιστήμη και η γνώση το μετέτρεψαν σε χρόνια νόσο

Ηταν το 1981 και συγκεκριμένα στις 5Ιουνίου όταν προωτοάκουσαν οι πολίτες για το aids (για το σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας), μία λοίμωξη ηοποία έκανε την εμφάνισή της αιφνίδια, παρασύροντας στο θάνατο αλλά και στον φόβοπολλούς ανθρώπους
Aids: η επιστήμη και η γνώση το μετέτρεψαν σε χρόνια νόσο

Ηταν το 1981 και συγκεκριμένα στις 5Ιουνίου όταν προωτοάκουσαν οι πολίτες για το aids (για το σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας), μία λοίμωξη ηοποία έκανε την εμφάνισή της αιφνίδια, παρασύροντας στο θάνατο αλλά και στον φόβοπολλούς ανθρώπους.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσειπολλά χρόνια, πολλά άλλαξαν ο φόβος και οι ενοχές έδωσαν την θέση τους στηνγνώση και αυτό για το οποίο σίγουρα μπορεί να υπερηφανεύεται η επιστημονικήκοινότητα, είναι ότι η τραγική αυτή νόσος με τα εκατομμύρια ασθενών,μεταμορφώθηκε σε χρόνια νόσο, που μπορεί πλέον να ελεγχθεί.

Σήμερα υπολογίζεται ότι 35 εκατομμύρια άνθρωποιζουν με τον ιό του AIDS και θα χρειαστούν θεραπεία για το υπόλοιπο της ζωήςτους. Μετά την καθιέρωση των νέων θεραπευτικών οδηγιών του ΠΟΥ το 2013,θεραπεία λαμβάνει μόνο το 34% από τα 26 εκατομμύρια των ανθρώπων που τηδικαιούνται. Με τα νούμερα αυτά κατά νου και με μειωμένη χρηματοδότηση,οι δηλώσεις σχετικά με το τέλος του ιού του AIDS είναι τουλάχιστον πρώιμες,ανέφερε η Διεθνής Ομοσπονδία Οικογενειακού Προγραμματισμού (InternationalPlanned Parenthood Federation - IPPF) ενόψει της παγκόσμιας ημέρας AIDS 2013.

Ο Γενικός Διευθυντής της IPPF, Tewodros Melesse δήλωσε: «Υποστηρίζουμε στοέπακρο το όραμα UNAIDS για έναν κόσμο χωρίς AIDS καθώς και το όραμα του ΠΟΥ γιαμηδενικό αριθμό θανάτων από το AIDS, μηδενικά ποσοστά μολύνσεων από τον HIV καιμηδενικά ποσοστά στίγματος και διάκρισης λόγω του HIV. Ελλοχεύει όμως οκίνδυνος εφησυχασμού καθώς ορισμένα μέσα ενημέρωσης μιλούν για το τέλος τουAIDS. Θα ήταν προτιμότερο να λέγαμε ότι μπορούμε πλέον να διακρίνουμε τηναρχή του τέλους του AIDS, αλλά αν διακόψουμε έστω και για ένα λεπτό η πρόοδοςπου συντελείται μπορεί εύκολα να εκτροχιαστεί.”

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου καιΠρόληψης Νοσημάτων, σήμερα, 40.000.000 άνθρωποιζουν μ' αυτό το νόσημα, 25.000.000 έχουν πεθάνει και 15.000.000 παιδιά έχουνμείνει ορφανά λόγω του ιού. Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατάτου AIDS το 1988, με απόφαση της ΠαγκόσμιαςΟργάνωσης Υγείας καιστη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Τι είναι και πώς δρα ο ιός ΗIV;

Ο HIV, ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, επιτίθεται και προοδευτικάκαταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο HIV καταστρέφει μια κατηγορία κυττάρωντου ανοσοποιητικού συστήματος που λέγονται CU4λεμφοκύτταρα. Όταν ο αριθμός των CD4 λεμφοκυττάρων μειωθείσημαντικά, ο οργανισμός δεν μπορεί να καταπολεμήσει τις ασθένειες που μπορείέτσι να αποβούν επικίνδυνες για τη ζωή. Έτσι εκδηλώνεται το AIDS.

Που βρίσκεται ο ιός ΗIV;

Ο HIV, ο ιός που προκαλεί το AIDS, βρίσκεται σε όλα τα βιολογικά υγρά τουσώματος.

Ωστόσο, δυνητικά ικανά να μολύνουν είναι:

• Το αίμα
• Το σπέρμα και τα κολπικά υγρά
• Το μητρικό γάλα

Ο ιός επιζεί έξω από τον ανθρώπινο οργανισμό για ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Τι σημαίνει «οροθετικό άτομο»;

Οροθετικό είναι το άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό (HIV) και μπορεί να μηνέχει συμπτώματα. Μπορεί όμως πάντα να μεταδώσει τη μόλυνση.

Τρόποι προφύλαξης

• Σωστή χρήση προφυλακτικού,κάθε φορά, σε όλη τη διάρκεια και σε κάθε είδους σεξουαλική επαφή, με κάθεερωτικό σύντροφο.
• Αποφυγή χρήσης από κοινού αιχμηρών αντικειμένων (π.χ.σύριγγες, βελόνες, ξυραφάκια κ.λπ.)
• Συμβουλευτική καθοδήγηση και έλεγχος για την HIV λοίμωξηστη γυναίκα που είναι ή σκοπεύει να μείνει έγκυος.
• Στις μητέρες με HIV λοίμωξη συνιστάται ως μέθοδος τοκετού ηκαισαρική τομή και η αποφυγή θηλασμού.

Πώς δεν μεταδίδεται ο ιός ΗIV;

• Από τον αέρα
• Από τη θάλασσα
• Από την πισίνα
• Από τα έντομα
• Από την τουαλέτα
• Από την κοινή χρήση μαγειρικών σκευών
• Από το σάλιο
• Από τη σωματική επαφή
• Από φιλιά κοινωνικά ή και βαθιά ερωτικά
• Από τον αμοιβαίο αυνανισμό
• Από τα ζώα

Πώς μεταδίδεται ο ιός HIV;

Τρόποι μετάδοσης

• Με σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, με οροθετικό άτομο.
• Με τη μετάγγιση μολυσμένου αίματος ή παραγώγων αίματος.
• Από μητέρα που έχει μολυνθεί στο παιδί της, στη διάρκειατης εγκυμοσύνης, του τοκετού ή του θηλασμού.
• Με τη χρήση από κοινού αιχμηρών αντικειμένων (ξυραφάκια,βελόνες, σύριγγες κ.λπ.)

Πώς μπορεί να μάθει κανείς αν έχει μολυνθεί από τον ΗIV;

Ομόνος σίγουρος τρόπος να μάθει κανείς αν έχει μολυνθεί από τον ιό είναι νακάνει το ειδικό τεστ. Αυτή η ειδική εξέταση αίματος ελέγχει την ύπαρξηαντισωμάτων για τον ιό, που μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις μήνες για νααναπτυχθούν. Συνεπώς, πρέπει να περιμένει κανείς τρεις μήνες από τη στιγμή πουπιστεύει πως έχει εκτεθεί σε κίνδυνο μόλυνσης για να κάνει αυτή την εξέταση. Τοτεστ γίνεται δωρεάν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Τα αποτελέσματα τηςεξέτασης, είναι εμπιστευτικά. Ανακοινώνονται μόνο στο άτομο που εξετάστηκε.

Τι γίνεται αν το τεστ βγει θετικό;

Υπάρχουνεξειδικευμένα κέντρα για την περαιτέρω παρακολούθηση του οροθετικού ατόμου.Παρά το γεγονός ότι η HIV λοίμωξη παραμένει μια πολύ σοβαρή ασθένεια, οιάνθρωποι που έχουν μολυνθεί ζουν πολύ περισσότερο και πολύ καλύτερα χάρη στανέα φάρμακα. Η HIV λοίμωξη παραμένει μια ασθένεια που δε θεραπεύεται και ηφαρμακευτική της αντιμετώπιση απαιτεί την πλήρη συμμόρφωση του ασθενούς.Ωστόσο, η φαρμακευτική αγωγή έχει μετατρέψει μια δυνητικά θανατηφόρα αρρώστιασε μακροχρόνιο νόσημα.

Και αν το προφυλακτικό σπάσει;

Κάποιεςφορές και για διάφορους λόγους, μπορεί να υπάρχει η υπόνοια έκθεσης στον HIV.Αν το προφυλακτικό σπάσει, είναι καλύτερα να επικοινωνήσετε με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στο τηλ. 2105212054. Έχετε τηδυνατότητα μέσα στις πρώτες 72 ώρες (όσο το δυνατόν πιο σύντομα) νααπευθυνθείτε στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων. Αφούσυζητηθεί το είδος της επαφής και το πόσο επικίνδυνη ήταν, ο γιατρός μπορεί νασας συστήσει τη λήψη αντιρετροϊκής αγωγής (θεραπείας για το AIDS) προκειμένουνα προληφθεί η μόλυνση. Η χορήγηση αυτής της αγωγής είναι πολύπλοκη και μπορείνα έχει παρενέργειες.

Σεκαμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη χρήση προφυλακτικού, ενώ η λήψητης δεν εξασφαλίζει 100% την αποφυγή της μετάδοσης. Στο διάστημα χορήγησης τηςπροφυλακτικής αντιρετροϊκής αγωγής και μέχρι τη λήψη του αποτελέσματος του τεστγια AIDS, σε κάθε σεξουαλική επαφή είναι απαραίτητη η χρήση του προφυλακτικού.Στους επόμενους τρεις μήνες, μετά την πιθανή ημερομηνία μόλυνσης και παρά τηχρήση προφυλακτικής αγωγής, χρειάζεται να επαναλάβετε το τεστ για το AIDS.

Που μπορώ να απευθυνθώ για περισσότερεςπληροφορίες;

ΚέντροΕλέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.),
3ηςΣεπτεμβρίου 54 και Πολυτεχνείου 9, Αθήνα τηλ.210 5212000