ΥΓΕΙΑ

Πλατυποδία: Πού οφείλονται οι πόνοι στη μέση

Έως και 50% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από πόνοστη μέση έχουν οι γυναίκες με πλατυποδία, συγκριτικά με εκείνες με

Πλατυποδία: Πού οφείλονται οι πόνοι στη μέση

Έως και 50% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από πόνοστη μέση έχουν οι γυναίκες με πλατυποδία, συγκριτικά με εκείνες με κανονική ήαυξημένη ποδική «καμάρα», σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τοΕρευνητικό Ινστιτούτο Γήρανσης στη Βοστώνη και δημοσιεύθηκε στο έντυπο «Rheumatology».

Οι ερευνητές με επικεφαλής την Δρ Μάριαν Χαννανπαρακολούθησαν 1.930 γυναίκες και άνδρες και διαπίστωσαν ότι τα άτομα τωνοποίων τα πέλματα είχαν κλίση προς τα μέσα όταν βάδιζαν είχαν προβλήματα με τημέση τους.

Στη συνέχεια οι εθελοντές κλήθηκαν να περπατήσουν σε έναειδικό χαλί με ενσωματωμένους αισθητήρες που μετρούσαν την πίεση από την φτέρναμέχρι την άκρη των δακτύλων, κατά το βάδισμα.

Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι οι γυναίκες, που ήταν κατάμέσο όρο 60 ετών, αντιμετώπιζαν σε ποσοστό 38% προβλήματα με τη μέση τους, κάτιπου προκαλείται, σύμφωνα με τους ερευνητές από το γεγονός ότι το σώμα θέτει σελειτουργία συγκεκριμένους μύες, προκειμένου να εξισορροπήσει το πρόβλημα τηςπλατυποδίας όταν το άτομο βαδίζει.

Θέλοντας να εξηγήσει τη συχνότερη εκδήλωση του προβλήματος στιςγυναίκες, η επικεφαλής της έρευνας εξηγεί ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ταοστά του πυέλου των γυναικών είναι ευρύτερα και όχι τόσο ευέλικτα όσο τωνανδρών, ενώ περιστρέφουν τα ισχία τους περισσότερο από τους άνδρες ότανβαδίζουν.