ΥΓΕΙΑ

Η οικονομική κρίση αυξάνει την υπέρταση κατά 150%!

Η οικονομική κρίση είναι η αιτία της αύξησης της πίεσης κατά150% στους υπερτασικούς ασθενείς, όπως διαπιστώνεται από την ανάλυση τωνστοιχείων του προγράμματος δωρεάν εξετάσεων του Ελληνικού ΙδρύματοςΚαρδιολογίας.
Η οικονομική κρίση αυξάνει την υπέρταση κατά 150%!

Η οικονομική κρίση είναι η αιτία της αύξησης της πίεσης κατά150% στους υπερτασικούς ασθενείς, όπως διαπιστώνεται από την ανάλυση τωνστοιχείων του προγράμματος δωρεάν εξετάσεων του Ελληνικού ΙδρύματοςΚαρδιολογίας.

Ο ΔιευθυντήςΚαρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν κ. ΓεώργιοςΑνδρικόπουλος, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 17ο Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου(13-14 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Caravel) αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των 9ετών του προγράμματος “Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης - Εκτίμηση ΚαρδιαγγειακούΚινδύνου”, που διενεργείται από το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. και στο οποίο έχουν συμμετάσχειήδη περίπου 50.000 πολίτες.

Ο κ. Γ. Ανδρικόπουλος, αφού αναφέρθηκε στα στοιχεία σχετικάμε το επιπολασμό των διαφόρων παραγόντων κινδύνου (50% είχε χοληστερίνη >200mg/dl, 35% καπνιστές, 9% διαβητικοί) τόνισε ότι από την εκτίμηση του 10ετούςκαρδιαγγειακού κινδύνου, με βάση το HEARTSCORE αν βελτιωθούν οι παράγοντεςκινδύνου αυτός μειώνεται κατά 25% στο σύνολο των ασθενών που υποβλήθηκαν σεαυτόν. Επεσήμανε την στρεβλή άποψη των συμπολιτών μας σχετικά με την βαρύτητατων διαφόρων παραγόντων κινδύνου αφού η πλειονότητα θεωρεί κύριο παράγοντακινδύνου το άγχος και υποεκτιμά τους κλασσικούς και τεκμηριωμένους παράγοντεςκινδύνου.

Ο κ. Γ. Ανδρικόπουλος, τόνισε τη σημαντική επίδραση τηςοικονομικής κρίσης στην υγεία των ασθενών αφού μεγάλος αριθμός εξετασθέντων δενλαμβάνει τα φάρμακά του λόγω αδυναμίας πληρωμής τους ή λόγω έλλειψης κοινωνικήςασφάλειας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αυξήθηκαν δραματικά (150%) ταποσοστά εξετασθέντων με αρτηριακή πίεση >200 mm Hg, οι οποίοι προωθήθηκανγια περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση (η πλειονότητα των οποίων δεν λάμβαναν την αγωγή τους).

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενώνδήλωσαν ότι το οικονομικό κόστος ήταν αιτία να αλλάξουν ή να διακόψουν τηφαρμακευτική τους αγωγή.

Επίσης αναφέρθηκεστις οικονομικές πτυχές της σύγχρονης θεραπευτικής και επεμβατικήςαντιμετώπισης της κολπικής μαρμαρυγής (νεότερα αντιπηκτικά και ablation) καιανάλυσε τα στοιχεία από πρόσφατη δημοσίευση από την Εθνική Σχολή ΔημόσιαςΥγείας, στην οποία φαίνεται ότι ο λόγος κόστους/οφέλους είναι ιδιαίτερα ευνοϊκός,γεγονός που ενισχύει τις θεραπείες αυτές και σε αυτόν τον τομέα, οι οποίες ότανχρησιμοποιούνται σωστά μπορεί να εξοικονομούν πόρους για το σύστημα υγείας.Έγινε ακόμα αναφορά στην επεμβατική αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής καιτις ενδιαφέρουσες εξελίξεις που την καθιστούν πιο ασφαλή και αποτελεσματική.