ΥΓΕΙΑ

Abbvie: σημαντικά αποτελέσματα μελέτης για Ηπατίτιδα C

Τα αποτελέσματα μιας δεύτερηςμελέτης από έξι συνολικά, που αφορά στην φάση ΙΙΙ του ερευνητικού τριπλούάμεσης δράσης αντιιικού φαρμακευτικού σχήματος (3D) σε συνδυασμό με ριμπαβιρίνη,που χορηγήθηκε σε ασθενείς με χρόνια λοίμωξη από τον ιό της Ηπατίτιδας C (HCV)γονότυπου 1 (GT1), δημοσίευσε η εταιρεία AbbVie.
Abbvie: σημαντικά αποτελέσματα μελέτης για Ηπατίτιδα C

Τα αποτελέσματα μιας δεύτερηςμελέτης από έξι συνολικά, που αφορά στην φάση ΙΙΙ του ερευνητικού τριπλούάμεσης δράσης αντιιικού φαρμακευτικού σχήματος (3D) σε συνδυασμό με ριμπαβιρίνη,που χορηγήθηκε σε ασθενείς με χρόνια λοίμωξη από τον ιό της Ηπατίτιδας C (HCV)γονότυπου 1 (GT1), δημοσίευσε η εταιρεία AbbVie.

Στη μελέτη SAPPHIRE-IΙσυμμετείχαν 394 ασθενείς, που είχαναποτύχει σε προηγούμενη θεραπεία με πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη και ριμπαβιρίνη (με το 49% των οποίωννα έχει πρότερη μηδενική ανταπόκριση). Οι ασθενείς αυτοί έλαβαν για 12εβδομάδες το τριπλό άμεσης δράσης αντιιικό φαρμακευτικό σχήμα της AbbVie και πέτυχανπαρατεταμένη ιολογική ανταπόκριση τη 12η εβδομάδα μετά τη θεραπεία (SVR12)σε ποσοστό 96%.

Η πλειοψηφία των ασθενώνείχαν γονότυπο 1α, ο οποίος θεωρείται ότι είναι ο υπότυπος που θεραπεύεταιδυσκολότερα, ενώ τα ποσοστά SVR12 για τον γονότυπο 1α και για τονγονότυπο 1β ήταν 96% και 97%, αντιστοίχως. Επιπλέον, τα ποσοστά διακοπήςλόγω ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν 1%, ενώ ιολογική υποτροπή ή διαφυγήπαρατηρήθηκε σε 2% των ασθενών οι οποίοι έλαβαν το τριπλό αντιικό σχήμα άμεσηςδράσης (3D) σε συνδυασμό με ριμπαβιρίνη.

Να σημειωθεί, ότι το παγκόσμιοπρόγραμμα της AbbVie για την Ηπατίτιδα C, από την οποία πάσχουν περισσότεροι από 160εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο, είναι το μεγαλύτερο κλινικό πρόγραμμαπου έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα σε ασθενείς με γονότυπο 1 με χορήγηση φαρμάκων μόνοαπό το στόμα, χωρίς ιντερφερόνη.

Όπως δήλωσε ο Scott Brun, αντιπρόεδροςτου τμήματος φαρμακευτικής ανάπτυξης της AbbVie, «Η μελέτη SAPPHIRE-IΙ δείχνειότι και οι ασθενείς με HCVγονότυπου 1 που είχαν αποτύχει σε προηγούμενες θεραπείες, πέτυχαν υψηλάποσοστά ιολογικής ανταπόκρισης με το χωρίς ιντερφερόνη, χορηγούμενο μόνοαπό το στόμα, τριπλό άμεσης δράσης αντιιικό φαρμακευτικό σχήμα της AbbVie, σεσυνδυασμό με ριμπαβιρίνη. Η ολοκλήρωσητων δύο μελετών SAPPHIRE με έλεγχο εικονικού φάρμακου αποτελεί σημαντική πρόοδοτου προγράμματος κλινικής ανάπτυξης της AbbVie για τον HCV. Αναμένουμε,επίσης, τα αποτελέσματα των μελετών, οι οποίες εξετάζουν το τριπλό άμεσηςδράσης αντιικό φαρμακευτικό σχήμα της AbbVie σε συνδυασμό με αλλά και χωρίς ριμπαβιρίνη,σε διαφορετικούς ασθενείς, καθώς και δεδομένα από την ειδική μελέτη μας σεασθενείς με κίρρωση».


Κλινικό Πρόγραμμα Ανάπτυξηςτης AbbVie για τον HCV

Το κλινικό πρόγραμμα, το οποίοστηρίζει το τριπλό άμεσης δράσης αντιιικό φαρμακευτικό σχήμα της AbbVie,περιλαμβάνει περισσότερους από 2.300 ασθενείς με γονότυπο 1, σε περισσότερεςαπό 25 χώρες του κόσμου. Το κλινικό πρόγραμμα ανάπτυξης της AbbVie για τονHCV, επιδιώκει την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και της κλινικήςφροντίδας, ερευνώντας ένα χωρίς ιντερφερόνη, χορηγούμενο μόνο από το στόμα,τριπλό άμεσης δράσης αντιιικό φαρμακευτικό σχήμα, σε συνδυασμό με ή χωρίςριμπαβιρίνη, με στόχο την επίτευξη υψηλών ποσοστών παρατεταμένης ιολογικήςανταπόκρισης, σε όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένωνεκείνων οι οποίοι συνήθως δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στη θεραπεία, όπως οιασθενείς με μηδενική ανταπόκριση σε προηγούμενη θεραπεία με βάση τηνιντερφερόνη ή οι ασθενείς με προχωρημένη ίνωση ή κίρρωση ήπατος.

Η AbbVie είναι μία ανεξάρτητη, παγκόσμιαβιοφαρμακευτική εταιρεία, που δημιουργήθηκε ύστερααπό το διαχωρισμό της από την Abbott. Σήμερα, σεπαγκόσμιο επίπεδο, η AbbVie απασχολεί περίπου 21.000 εργαζομένους (100εκ των οποίων στην Ελλάδα) και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 170 χώρες.