ΥΓΕΙΑ

Η αποχή από τη γυμναστική μετά από επέμβαση καρδιάς αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό καρδιολογίας του Καναδά δείχνει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της ακινησίας μετά την επέμβαση καρδιάς.

Η αποχή από τη γυμναστική μετά από επέμβαση καρδιάς αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικόκαρδιολογίας του Καναδά δείχνει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της κατάθλιψηςκαι της ακινησίας μετά την επέμβαση καρδιάς.


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα και το ΓενικόΝοσοκομείο St. Boniface ανέλυσαν δεδομένα από 436 ασθενείς που είχαν υποβληθείσε επέμβαση καρδιάς. Μετρήθηκαν οι δείκτες κατάθλιψης και φυσικής κατάστασηςπριν από την επέμβαση, αμέσως μετά το εξιτήριο, τρεις μήνες μετά την επέμβασηκαι έξι μήνες μετά την επέμβαση.


Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 23% των ασθενών παρουσίαζεσυμπτώματα κατάθλιψης πριν από το χειρουργείο, ενώ για το 37% οι δείκτεςκατάθλιψης ήταν αυξημένοι μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο. Στους τρεις και τουςέξι μήνες, τα ποσοστά ήταν 21% και 23% αντίστοιχα.


Η κακή φυσική κατάσταση συσχετίστηκε με διπλάσιο κίνδυνοεκδήλωσης της ψυχικής νόσου, σύμφωνα με τους ερευνητές. Παράλληλα, τα άτομα πουεκδήλωσαν κατάθλιψη μετά από την επέμβαση φάνηκε πως απείχαν περισσότερο από τηγυμναστική σε σχέση με τους ασθενείς που ήταν ψυχικά υγιείς.