ΥΓΕΙΑ

Παν. Ελσίνκι: άχρηστη (!) η επέμβαση μηνίσκου

Μάλλον άχρηστη φαίνεται ότι είναι η εγχείρηση μηνίσκουσύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών, από το Κεντρικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο τουΕλσίνκι στη Φινλανδία.

Παν. Ελσίνκι: άχρηστη (!) η επέμβαση μηνίσκου

Μάλλον άχρηστη φαίνεται ότι είναι η εγχείρηση μηνίσκουσύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών, μία από τις πιο συνηθισμένες είναι γεγονός επεμβάσεις.

Ερευνητές από το Κεντρικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο τουΕλσίνκι στη Φινλανδία, διαπίστωσαν ότι η βελτίωση που παρουσιάζουν τα άτομα πουυποβάλλονται σε επέμβαση στον μηνίσκο είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με εκείνηπου παρουσιάζουν τα άτομα που την αποφεύγουν.

Στη μελέτη συμμετείχαν 146 ασθενείς ηλικίας από 35 έως 65ετών, από τους οποίους οι μισοί υπεβλήθησαν σε επέμβαση μηνίσκου. Όπωςαναφέρεται στην επιστημονική έκθεση, όλοι οι ασθενείς υπεβλήθησαν σεαρθροσκόπηση για την αξιολόγηση της κατάστασής τους, ωστόσο το δεύτερο σκέλοςτης διαδικασίας, που πραγματοποιείται για θεραπευτικούς λόγους, έγινε μόνοστους μισούς ασθενείς.

Μάλιστα, σε όλους τους ασθενείς έγινε αναισθησία, ώστε ναμην γνωρίζουν αν υπεβλήθησαν σε πραγματική επέμβαση και έτσι να μην επηρεαστείη κρίση τους σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κατάστασης.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, μετά από διάστημα 12 μηνώνόλοι οι ασθενείς παρουσίαζαν σχεδόν τα ίδια επίπεδα βελτίωσης, ανεξάρτητα απότο αν είχαν κάνει την επέμβαση, ενώ οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να εντοπίσουνσημαντικές διαφορές ανάμεσα σε εκείνους που είχαν κάνει εγχείριση και σεεκείνους που την είχαν αποφύγει.

Μάλιστα οιτελευταίοι, αισθάνονταν επίσης λιγότερο πόνο όταν γυμνάζονταν, ενώ οι διαφορέςπου μπορεί να υπήρχαν τον πρώτο καιρό ανάμεσα σε εκείνους και τους υπόλοιπουςείχαν εξαφανιστεί στο τέλος του πρώτου χρόνου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αμερικανικής ΑκαδημίαςΟρθοπεδικών Χειρουργών, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ακριβή και στηρίζουνπροηγούμενες μελέτες που έχουν δείξει ότι η αρθροσκόπηση δεν είναι σε όλουςαποτελεσματική.

Παρόλα αυτά, όπως είπε ο Δρ Teppo Jarvinen, η κλινικήπρακτική μπορεί να μην αλλάξει, καθώς κάποιοι γιατροί δεν μπορούν να καταλάβουνότι ορισμένες διαδικασίες που τους είναι πολύ οικείες στην πραγματικότητα είναιπαραπλανητικές».