ΥΓΕΙΑ

Δίοδος σε απροσπέλαστα σημεία με τη Ρομποτική Χειρουργική

Τα απροσπέλαστα και τα δύσκολα προσβάσιμα σημεία για τουςΩτορινολαρρυγγολόγους, αποτελούν παρελθόν με τη Ρομποτική Χειρουργική

Δίοδος σε απροσπέλαστα σημεία με τη Ρομποτική Χειρουργική

Τα απροσπέλαστα και τα δύσκολα προσβάσιμα σημεία για τουςΩτορινολαρρυγγολόγους, αποτελούν παρελθόν με τη Ρομποτική Χειρουργική.

Οι σημαντικές εξελίξεις που αφορούν στη ΔιαστοματικήΡομποτική Χειρουργική ήταν το θέμα της Ημερίδας, σε κεντρικό ξενοδοχείο τηςΑθήνας.

Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση του κοινού για τα οφέληκαι τα πλεονεκτήματα αντιμετώπισης των όγκων κεφαλής – τραχήλου και τηςαποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο, η οποία πλέον γίνεται και στην Ελλάδα με τορομποτικό σύστημα Da Vinci.

Η Διαστοματική Ρομποτική Χειρουργική έχει καθιερωθεί πια ωςασφαλής εναλλακτική μέθοδος στην αντιμετώπιση καλοήθων και κακοήθων παθήσεωντου στοματοφάρυγγα, υποφάρυγγα και λάρυγγα. Το ρομποτικό σύστημα Da Vinciεπέτρεψε για πρώτη φορά στους χειρουργούς - ωτορινολαρυγγολόγους, πολύμεγαλύτερη προσπέλαση στις περιοχές στόματος, φάρυγγα, λάρυγγα.

Σύμφωνα με την χειρουργό - ωτορινολαρυγγολόγο κα ΑνατολήΠαταρίδου: « η διαστοματική ρομποτική χειρουργική φέρνει καινούργια στοιχείακαι δεδομένα στην αντιμετώπηση των παθήσεων αυτής της ιδιαίτερης ανατομικήςπεριοχής κεφαλής και τραχήλου. Ο χειρουργός επιχειρεί με τις πραγματικάτεράστιες δυνατότητες που του προσφέρει το ρομπότ με την τρισδιάστατη κάμερα,τη δυνατότητα ελιγμών από τους βραχίονες και τα μικρο - εργαλεία. Μας δίνει μιαάλλη ακρίβεια Έχουμε τη δυνατότητα να μη θίγουμε τους γύρω ιστούς κι έτσι τοτραύμα που προκαλούμε είναι πολύ πιο ελεγχόμενο. Βεβαίως όλα αυτά προσφέρουνθεραπευτικά οφέλη για τον ασθενή, με αποτέλεσμα η επούλωση να είναι πολύ άμεση,να μην έχει προβλήματα και διαταραχές στην κατάποση. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοςεπιστρέφει πολύ πιο γρήγορα στις καθημερινές του δραστηριότητες, βιώνει πολύλιγότερο μετεγχειρητικά τον πόνο και την ταλαιπωρία, υπάρχουν λιγότεροικίνδυνοι για αιμορραγία και άλλου είδους επιπλοκές».

Την Ημερίδα προλόγισε ο αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικήςτου Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαος Νικητέας, ο οποίος μίλησε για την εξέλιξητης χειρουργικής.

Ειδική αναφορά για την αντιμετώπιση της αποφρακτικής άπνοιαςστον ύπνο με τη Διαστοματική Ρομποτική Χειρουργική. Για το θέμα αυτό οκαθηγητής Χειρουργικής στα Πανεπιστήμια της Pavia της Parma, κ. Claudio Viciniτόνισε: «Η αποφρακτική άπνοια είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση, επηρεάζειπολλούς ανθρώπους και δυστυχώς δεν γίνεται έγκαιρη διάγνωση. Έχουμε πολλούςτρόπους να χειριστούμε αυτούς τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένης και τηςΔιαστοματικής Ρομποτικής Χειρουργικής».