ΥΓΕΙΑ

Τράπεζα Μυελού των οστών: ένα μικρό θαύμα στην Ελλάδα

Ένα μικρό θαύμα, όχι μόνο για τους ασθενείς αλλά και για την ίδια την χώρα αποτελεί η τράπεζα Εθελοντών Μυελού των Οστών της ΟγκολογικήςΚλινικής «Μαριάννα Βαρδινογιάννη – Ελπίδα» στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία που ξεκίνησε την λειτουργία της.
Τράπεζα Μυελού των οστών: ένα μικρό θαύμα στην Ελλάδα

Σημαντική εξοικονόμηση όχιμόνο για τους πολίτες αλλά και για τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται στην χώρα μαςαπό την δημιουργία της τράπεζας Εθελοντών Μυελού των οστών, της ΟγκολογικήςΚλινικής «Μαριάννα Βαρδινογιάννη – Ελπίδα» στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.

Αυτό τονίστηκε κατά τηνδιάρκεια της συνέντευξης τύπου σήμερα, στην Ογκολογική Μονάδα, με αφορμή τηνέναρξη της διαφορετικής αυτής τράπεζας.

H πρόεδρος του Συλλόγου ΦίλωνΠαιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, τόνισε ότιη τράπεζα έρχεται να συμπληρώσει ένα μεγάλο κενό στις δομές της ΟγκολογικήςΜονάδας και γενικότερα στον χώρο της υγείας.

Ανέφερε ότι ξεκινάμε μία μεγάλη εκστρατεία,προκειμένου να συγκεντρωθούν οι δότες και απηύθυνε εθνικό κάλεσμα. Ήδη η πρώτηδωρεά 58.000 ευρώ βρίσκεται στα ταμεία της τράπεζας. Σύμφωνα με την κυρία Βαρδινογιάννη, το κόστοςγια να βρεθεί συμβατό μόσχευμα από το εξωτερικό, κυμαίνεται από 15.000- 30.000ευρώ, ποσό αβάσταχτο, και για τους πολίτες και για το ασφαλιστικό σύστημα.

Για να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών,απαιτείται μία μικρή διαδικασία ανώδυνη και όταν εντοπιστεί ο συμβατός δότης,τότε θα απαιτηθούν μόνο δύο με τρεις ώρες για την λήψη και αμέσως μετά οεθελοντής είναι ελεύθερος να επιστρέψει στην εργασία του. Δότης μπορεί να γίνεικάποιος από 18-45 ετών, ενώ είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο 1 στους 4 βρίσκεισυμβατό δότη μέσα από την οικογένειά τους.

Ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Ησημερινή Πρωτοβουλία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, είναιπραγματικά κάτι που έλειπε. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ κόσμο -και παιδιάκαι ενήλικες. Το Υπουργείο Υγείας είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια με ό,τιμας ζητηθεί, για να είναι -όσο γίνεται- πιο επιτυχημένη.

Ο διοικητής του νοσοκομείου παίδων Αγία Σοφία κ. Εμμανουήλ Παπασάββας έκανε ένα σύντομο απολογισμό της λειτουργίας της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα και στα οφέλη της λειτουργίας της Τράπεζας, ενώ ο διευθυντής τηε Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών κ. Στέλιος Γραφάκος, εμημέρωσε τους δημοσιογράφους για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί κάποιος που επιθυμεί να γίνει δότης. Ειδικότερα, είπε:

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περισσότεροι από 23 εκατ.δότες, ενώ η χώρα εκείνη που είναι εξαιρετικά μπροστά στο θέμα αυτό, είναι ηΚύπρος με 130.000 εθελοντές δότες μυελού των οστών. Στην Ελλάδα, όπως τονίστηκεστην συνέντευξη τύπου, δεν λείπει η ευαισθησία αλλά η ενημέρωση. Στην χώρα μας πραγματοποιούνται 80 μεταμοσχεύσειςαιμοποιητικών κυττάρων που κοστίζουν 1,8 εκατ. ευρώ.

Ο διάσημος καρδιοχειουργός Μαγκντί Γιακούμπ, επεσήμανε ότι είναι προνόμιο και τιμή να βρίσκεται σήμερα στην παρουσίαση της τράπεζας την ιστορική αυτή ημέρα, υπογραμμίζοντας ότι οι μεταμοσχεύσεις αποτελούν δώρο ζωής και ελπίδας, ενώ χαρακτήρισε την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη ηγέτη σε θέματα ανθρωπισμού.

Μετά το τέλος των ομιλιών, έγινε η παρουσίαση των δύο πρώτων τηλεοπτικώνενημερωτικών μηνυμάτων για την τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυεού των οστών, όπου οΑγγελιοφόρος της Ελπίδας Σάκης Ρουβάς καλεί το κοινό να συμβάλλει στο νέο όραματης ΕΛΠΙΔΑΣ.

Ο Σάκης Ρουβάς , παίρνοντας τον λόγο, ευχαρίστησε την κυρίαΒαρδινογιάννη που του έδωσε την ευκαιρία να ανήκει στην αγκαλιά της «ΕΛΠΙΔΑΣ», υποσχέθηκε ότι θα είναι πάντα εκείγια να συμβάλλει με όποιο τρόπο μπορεί στο έργο του Συλλόγου, και προσφέρθηκενα γίνει ο πρώτος εθελοντής δότης της Τράπεζας.