ΥΓΕΙΑ

«CardioMetabolic Summit» με την υποστήριξη των ΒΙΑΝΕΞ και MSD

Nέα επιστημονικά δεδομένα από την διεθνή και την ελληνική ακαδημαϊκή και ιατρική κοινότητα σχετικά με τα καρδιομεταβολικά νοσήματα θα παρουσιαστούν στη διήμερη επιστημονική εκδήλωση
«CardioMetabolic Summit» με την υποστήριξη των ΒΙΑΝΕΞ και MSD

Nέα επιστημονικά δεδομένα από την διεθνή και την ελληνική ακαδημαϊκή και ιατρική κοινότητα σχετικά με τα καρδιομεταβολικά νοσήματα θα παρουσιαστούν στη διήμερη επιστημονική εκδήλωση «CardioMetabolic Summit» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου και το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Athens Intercontinental.

Στην εν λόγω επιστημονική εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα μερικών εκ των σημαντικότερων επιστημονικών εταιρειών της Ελλάδας σχετικών με τα καρδιομεταβολικά νοσήματα, θα συμμετάσχουν κορυφαίοι επιστήμονες διεθνούς κύρους, ενώ μεταξύ των επιστημονικών δεδομένων που θα παρουσιαστούν είναι και οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές παράμετροι των καρδιομεταβολικών νοσημάτων.

Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο A. Catapano, Καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, ο J. Chapman, Ερευνητής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Pierre and Marie Curie, ο B. Chilton, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέντρου Επιστήμης της Υγείας του Τέξας στο Σαν Αντόνιο, στις ΗΠΑ, και η C. Deacon, Καθηγήτρια Έρευνας του Τμήματος Ιατρικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, στη Δανία. Επιπλέον, ο ελληνικής καταγωγής αμερικανός υπερμαραθωνοδρόμος D. Karnezes, που το περιοδικό TIME χαρακτήρισε ως έναν από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή και ο οποίος αποτελεί πηγή έμπνευσης και ευαισθητοποίησης λόγω των αθλητικών προκλήσεων που έχει πετύχει, θα μιλήσει για την αξία της σωματικής άσκησης στη βελτίωση του τρόπου ζωής και στη διαχείριση των επιπτώσεων των καρδιομεταβολικών νοσημάτων.

Το «CardioMetabolic Summit» τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου (ΕΕΛΙΑ), της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος (ΕΑΒΕ), της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΔΕΒΕ), της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και της Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, και πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της ΒΙΑΝΕΞ και της MSD.

Τόσο ο σακχαρώδης διαβήτης όσο και η δυσλιπιδαιμία αποτελούν βασικές αιτίες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η δυσλιπιδαιμία μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικά αλλά και μη κληρονομικά αίτια (όπως για παράδειγμα η παχυσαρκία). Η συχνότητα εμφάνισής της στη χώρα μας είναι αρκετά υψηλή, καθώς υπολογίζεται ότι 1 στους 500 πάσχουν από ετερόζυγο οικογενή υπερχοληστερολαιμία, ενώ για την μικτή υπερλιπιδαιμία, δηλαδή διαταραχές σε LDL-χοληστερόλη και τριγλυκερίδια, η συχνότητα εμφάνισης είναι ακόμα υψηλότερη, 1 στους 100. Η υπεροχοληστερολαιμία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αθηρωματικής πλάκας η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά νοσήματα κυρίως με τη μορφή εμφράγματος μυοκαρδίου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Ενδεικτικά στη χώρα μας αναφέρονται 20.000 εμφράγματα και 35.000 εγκεφαλικά επεισόδια, αποτελώντας έτσι δύο από τις κύριες αιτίες θανάτου.

Ο σακχαρώδης διαβήτης, αποτελεί μάστιγα της εποχής μας και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Η αντιμετώπισή του αποτελεί παγκόσμια πρόκληση, καθώς 8,4% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει σήμερα από διαβήτη, ενώ σε λιγότερο από 15 χρόνια ο αριθμός αυτός υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί εκρηκτικά φθάνοντας τα 592 εκατομμύρια. Αποτελεί δε τη βασική αιτία θανάτου για 5.100.000 άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2013. Στην Ελλάδα τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2 ηλικίας 20-79 ετών ανέρχονται σε 584.600, δηλαδή ποσοστό περίπου 7% του γενικού πληθυσμού, ενώ υψηλός είναι και ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν και δεν έχουν διαγνωστεί, ο οποίος ανέρχεται σε 213.910 (τα στοιχεία προέρχονται από το International Diabetes Federation (IDF) για ηλικιακό εύρος 20-79 ετών).

Η MSD και η ΒΙΑΝΕΞ έχουν μακρά ιστορία στην αντιμετώπιση των καρδιομεταβολικών νοσημάτων και συνεργάζονται πάνω από 30 χρόνια προσφέροντας στους έλληνες ασθενείς και τους επαγγελματίες Υγείας θεραπευτικές λύσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση μερικών από το πιο διαδεδομένων ασθενειών.

Ήδη οι δύο εταιρείες προωθούν από κοινού συνδυαστικές θεραπείες για την δυσλιπιδαιμία, ενώ μέσα στο 2013 ενίσχυσαν ακόμα περαιτέρω τη μεταξύ τους στρατηγική συνεργασία, καθώς συμφώνησαν την από κοινού προώθηση δύο καθιερωμένων θεραπειών για το διαβήτη.

Σχετικά με τη ΒΙΑΝΕΞ

Η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., η κορυφαία Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία, ιδρύθηκε το 1971. Διαθέτει 4 σύγχρονα εξειδικευμένα εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων, με εξαγωγές σε 30 χώρες, συνεργασίες με 24 πολυεθνικές εταιρείες και περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους. Το 1983 ξεκίνησε η συνεργασία με την MSD, την οποία και εκπροσωπούσε στην Ελλάδα μέχρι το 2011, ακολούθως μία νέα συμφωνία/συνεργασία θεμελιώθηκε μεταξύ των δύο εταιρειών.

Με τις αξίες και το όραμα που τη διέπουν, στόχος της ΒΙΑΝΕΞ είναι: ποιότητα στη παραγωγή, φροντίδα για τον άνθρωπο. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.vianex.gr

Σχετικά με την MSD

Η MSD (Merck Sharp & Dohme) ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2010 απασχολώντας σήμερα περισσότερους από 230 υπαλλήλους. Αποτελεί θυγατρική εταιρεία του πολυεθνικού Ομίλου Merck & Co, με έδρα το New Jersey που απασχολεί 82.000 εργαζομένους σε 140 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία λειτουργεί με την ονομασία Merck στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και με την ονομασία MSD στην Ευρώπη.

Η MSD (Merck Sharp & Dohme) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρία παγκοσμίως. Στόχος της, να εκπληρώσει τη βασική της αποστολή: να είναι ο κόσμος καλά. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.msd.gr.