Αθηροσκλήρωση: Ποιες τροφές προλαμβάνουν τον σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες
Όσοι ακολουθούν διατροφή με λίγες φυτικές ίνες, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν στένωση των αρτηριών, μια κατάσταση που προκαλείται από τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι αξονικές τομογραφίες αποκάλυψαν επίσης ότι η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης ασταθών, υψηλού κινδύνου αρτηριακών πλακών, που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση λαχανικών, δημητριακών, φασολιών και άλλων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μπορεί να βοηθήσει την καρδιά, αλλά και την υγεία του εντέρου.
«Όταν αντιστοιχίσαμε τις εικόνες των στεφανιαίων αρτηριών των ανθρώπων με τη διατροφή που ακολουθούσαν, είδαμε ότι όχι μόνο υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της διατροφής και της παρουσίας πλάκας στις στεφανιαίες αρτηρίες, αλλά και ότι η σύνθεση των πλακών, το πόσο επικίνδυνες μπορούν να είναι, σχετίζεται με τη διατροφή», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Isabel Gonçalves, καθηγήτρια καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία.
Η χοληστερόλη και τα λίπη συμβάλλουν στο σχηματισμό αυτών των πλακών, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται αθηροσκλήρωση.
Αυτές οι πλάκες προκαλούν στένωση των αρτηριών, μειώνοντας τη ροή του αίματος. Οι ασταθείς πλάκες μπορούν επίσης να σκάσουν, μπλοκάροντας ενδεχομένως την αρτηρία και προκαλώντας έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 24.000 και πλέον ατόμων ηλικίας 50 έως 64 ετών που συμμετείχαν σε σουηδική μελέτη για την υγεία της καρδιάς μεταξύ 2013 και 2018. Όταν εγγράφηκαν στη μελέτη δεν είχαν προβλήματα καρδιάς.
Συγκρίνοντας τις αξονικές τομογραφίες με ερωτηματολόγια διατροφής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 44% όσων ακολουθούσαν λιγότερο υγιεινή διατροφή, είχαν εμφανίσει αθηροσκλήρωση, σε σύγκριση με το 36% όσων ακολουθούσαν πιο υγιεινή διατροφή.
Η απειλητική για τη ζωή αθηροσκλήρωση ήταν 60% πιο συχνή σε όσους ακολουθούσαν τη χειρότερη διατροφή, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μια ανθυγιεινή, χαμηλή σε φυτικές ίνες διατροφή, μπορεί να συμβάλλει σε αλλαγές στο σώμα και τον μεταβολισμό, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε δυσμενή χαρακτηριστικά της πλάκας», δήλωσε η Goncalves.
Οι φυτικές ίνες παίζουν σημαντικό ρόλο σε μια υγιεινή διατροφή, πρέπει όμως να λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς.
«Δεν υπάρχει μόνο ένα στοιχείο στη διατροφή που να καθορίζει την υγεία, αλλά η συνολική διατροφή», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Ingrid Larsson, διατροφολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία.
«Μια δίαιτα με περισσότερα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά και ελαιόλαδο και λιγότερο κόκκινο κρέας, επεξεργασμένα κρέατα, πατατάκια και παρόμοια σνακ, και ζαχαρούχα ποτά, συνδέθηκε με λιγότερη αθηρωματική πλάκα υψηλού κινδύνου», δήλωσε η Larsson.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cardiovascular Research.