ΥΓΕΙΑ

Μπορούμε να αποφύγουμε τον καρκίνο – δείτε πώς

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το επερχόμενο «παλιρροϊκό κύμα» καρκίνου που πρόκειται να κατακλύσει τον κόσμο μέσα στα επόμενα χρόνια.

Μπορούμε να αποφύγουμε τον καρκίνο – δείτε πώς

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το επερχόμενο «παλιρροϊκό κύμα» καρκίνου που πρόκειται να κατακλύσει τον κόσμο μέσα στα επόμενα χρόνια.

Οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η αποχή από τη σωματική άσκηση και η κακή διατροφή, φαίνεται πως αγγίζουν πλέον μεγαλύτερη μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού, με αποτέλεσμα τα κρούσματα να γίνονται ολοένα και περισσότερα με την πάροδο των ετών.

Η σχετική έκθεση του ΠΟΥ δίνει έμφαση στα απαραίτητα μέτρα πρόληψης που πρέπει να προωθήσουν οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί ώστε περισσότεροι πολίτες να προστατευθούν από τον καρκίνο.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι μπορούμε να αποφύγουμε τον καρκίνο εάν πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα και υιοθετήσουμε μερικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας.

Αποχή από το κάπνισμα

Ποτέ δεν είναι αργά για να σταματήσουμε το κάπνισμα. Τα οφέλη της διακοπής είναι εμφανή μόλις λίγες ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο.

Προσοχή στο βάρος

Για τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, ακόμη και η απώλεια λίγων κιλών μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου. Η υγιεινή διατροφή, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά, συμβάλλει στη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους.

Γυμναστική

Για τους ενήλικες, οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά ήπιας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης κάθε εβδομάδα. Για τα παιδιά και τους εφήβους, προτείνουν μία ώρα γυμναστικής καθημερινά.

Εμβολιασμός

Μερικοί τύποι καρκίνου οφείλονται σε λοίμωξη. Για παράδειγμα, το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β και το εμβόλιο κατά του HPV μπορούν να συμβάλουν μελλοντικά στην πρόληψη του καρκίνου.

Μειωμένη έκθεση στον ήλιο

Το μελάνωμα και γενικότερα ο καρκίνος του δέρματος οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στην υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ πρέπει να φοράμε τα κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο το σώμα.

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΥ: «Παλιρροϊκό κύμα» καρκίνου στον ορίζοντα

Τι πρέπει να τρώτε για να είστε προστατευμένοι από τον καρκίνο

Τα 8 σημάδια SOS που "μαρτυρούν" καρκίνο του πνεύμονα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ