ΥΓΕΙΑ

Ένας στους 10 που πάει στον Οδοντίατρο με γενικό νόσημα

Από κάποιο γενικό νόσημα πάσχει 1 στους 10 ασθενείςπου επισκέπτεται τον οδοντίατρο. Ειδικότερα, οι υπερτασικοί ασθενείς στην Ελλάδα ξεπερνούν τους 2.120.000ενώ άλλοι 700.000 πάσχουν από καρδιοαγγειακά νοσήματα κάποιας μορφής, πουαποτελούν την 1η αιτία θανάτου στις χώρες του δυτικού κόσμου.

Ένας στους 10 που πάει στον Οδοντίατρο με γενικό νόσημα

Από κάποιο γενικό νόσημα πάσχει 1 στους 10 ασθενείςπου επισκέπτεται τον οδοντίατρο.

Οι υπερτασικοί ασθενείς στην Ελλάδα ξεπερνούν τους 2.120.000ενώ άλλοι 700.000 πάσχουν από καρδιοαγγειακά νοσήματα κάποιας μορφής, πουαποτελούν την 1η αιτία θανάτου στις χώρες του δυτικού κόσμου.

Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικήςμε θέμα «Την αντιμετώπιση του ασθενούς με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό στοΟδοντιατρείο».

Όπως τόνισε ο συντονιστής της Ημερίδας Καθηγητήςτου Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ι. Ιατρού, ιδιαίτερη σημασία έχουν όλες οιπρωτοβουλίες που αφορούν στην Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση. Ανέφερε ότι σήμερα μετην αύξηση του μέσου όρου ζωής και του προσδόκιμου επιβίωσης των Ελλήνων (77,59έτη για τους άνδρες και 82.93 έτη για τις γυναίκες), οι Οδοντίατροι όλο καιπερισσότερο έρχονται αντιμέτωποι με ασθενείς που στο ιστορικό τους αναφέρουνσυνυπάρχουσες παθήσεις, που με διάφορους τρόπους εμπλέκονται στην παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών. Επομένωςθα πρέπει να ενημερώνονται για τις σύγχρονες γνώσεις για την ασφαλή οδοντιατρική αντιμετώπιση τωνασθενών της κατηγορίας αυτής.

Μιλώντας γιατο θέμα των εγκύων με οδοντιατρικά προβλήματα, η ΝάντιαΘεολόγη-Λυγιδάκη, Λέκτορας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής,Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέφερε πως χρειάζεται αντιμετώπιση με προσοχή και υπευθυνότητα από τον Οδοντίατρο,για την αποφυγή δυσάρεστων συμβαμάτων. Απαραίτητη είναι η λήψη καλού ιστορικούσχετικά με την παρούσα εγκυμοσύνη, αλλά και για τυχόν προβλήματα σε προηγούμενηή αποβολές.

Η κυρία Λυγιδάκη τόνισε πως «σημαντικό είναι η έγκυος να μην τοποθετείται στην έδρα σεύπτια θέση, ειδικά στο 3ο τρίμηνο της κύησης, για αποφυγή συμπτωμάτων από τηνπίεση της κάτω κοίλης φλέβας. Εξάλλου πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ηυπερευαισθησία της εγκύου και του περιβάλλοντός της και να επιδιώκεται ηελάττωση του άγχους της εγκύου από την όποια οδοντιατρική παρέμβαση. Σεπερίπτωση που η εγκυμοσύνη ήδη παρουσιάζει προβλήματα συστήνεται αντιμετώπισησε νοσοκομειακό περιβάλλον»

Γενικά κατά την κύηση συμβαίνουν σημαντικές μεταβολέςστις φυσιολογικές λειτουργίες της γυναίκας σε σχετικά σύντομο χρόνο, μεκυριότερες την ταχεία αύξηση του βάρους της, την καρδιακή προσαρμογή με αύξησητου όγκου αίματος και του καρδιακού έργου, την αύξηση του βασικού μεταβολισμού,τις ορμονικές μεταβολές, την προς τον θώρακα μετατόπιση του διαφράγματος.Μπορεί όμως να προκύψουν σοβαρές επιπλέον δυσλειτουργίες όπως εμφάνισηυπέρτασης, αναιμία, σακχαρώδης διαβήτης, οίδημα κάτω άκρων, σύνδρομο κοίληςφλέβας. Εξάλλου δεν είναι ήσσονος σημασίας η επίδραση της ορμονικής μεταβολήςστην ψυχολογία της εγκύου, που συχνά είναι υπερευαίσθητη και ευάλωτηπαρουσιάζοντας αντιδράσεις που μεταβάλλονται γρήγορα, ενώ έχει ανησυχίες καιπιθανόν και φοβίες για οτιδήποτε επεμβατικό κατά την διάρκεια της κύησης.

Ο Οδοντίατρος συστήνεται να παρακολουθεί την γυναίκαγια τυχόν προβλήματα στο στόμα λόγω της εγκυμοσύνης όπως αιμορραγίες από ταούλα ή ουλίτιδα, ή ανάπτυξη επουλίδας της κύησης, να παρεμβαίνει κυρίως γιαανακούφιση από τον πόνο και για αντιμετώπιση φλεγμονής και να προγραμματίζειοδοντιατρικές πράξεις που μπορούν να περιμένουν μετά τον τοκετό. Μπορεί ναχορηγήσει σαν παυσίπονο παρακεταμόλη, αντιβίωση αμοξυκιλλίνη ή κεφαλοσπορίνηενώ μπορεί να πραγματοποιήσει τοπική αναισθησία με προσοχή στην χορηγούμενηποσότητα. Οπωσδήποτε απαιτείται ενημέρωση και συνεννόηση και με το γυναικολόγο.

Στην Ημερίδα καταξιωμένοι επιστήμονες αναφέρθηκαν στηναντιμετώπιση ασθενών με λοιμώδη νοσήματα, σε ασθενείς που λαμβάνουνδισφωσφονικά, που αντιμετωπίζουν ενδοκρινολογικά και καρδιολογικά προβλήματα,με προβλήματα ουροποιητικού και στους νευροψυχιατρικούς ασθενείς.

Όπως τόνισε οπρόεδρος του Ο.Σ.Α. κ. Αθανάσιος Υφαντής η ημερίδα αυτή εντάσσεται σε μιασειρά επιμορφωτικών εκδηλώσεων του Συλλόγου, που διοργανώνονται με στόχο τηνπληρέστερη επιμόρφωση των οδοντιάτρων στις σύγχρονες συνθήκες άσκησης της Οδοντιατρικής.

Ο ΟΣΑ, κατέληξε ο κ. Υφαντής, τηρεί απαρέγκλιτα την υποχρέωσή του για διαβίου εκπαίδευση των μελών του χάρη στην άριστη συνεργασία με την Οδοντιατρικήσχολή του ΕΚΠΑ και στο έργο της επιστημονικής επιτροπής τους.