ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Έρευνα: Το γάλα χαμηλών λιπαρών καθυστερεί την εμμηνόπαυση

Έρευνα: Το γάλα χαμηλών λιπαρών καθυστερεί την εμμηνόπαυση
Σίγουρα ένα ποτήρι γάλα και ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά σε καθημερινή βάση αποτελούν υγιεινές συνήθειες, ωστόσο μία πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό

Σίγουρα ένα ποτήρι γάλα και ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά σε καθημερινή βάση αποτελούν υγιεινές συνήθειες, ωστόσο μία πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Journal of Nutrition», δείχνει πως συνδέονται με καθυστερημένη εμμηνόπαυση, που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για αρκετές απειλητικές για τη ζωή μορφές καρκίνου.

Στο πλαίσιο της μελέτης και για διάστημα δύο δεκαετιών, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Brigham Women’s Hospital, παρακολούθησαν τα στοιχεία υγείας και εμμηνόπαυσης περισσότερων από 46.000 γυναικών.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν, οι γυναίκες που κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως το αποβουτυρωμένο γάλα σε καθημερινή βάση, έφτασαν στην εμμηνόπαυση 3,6 μήνες αργότερα απ’ ό,τι οι γυναίκες που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς για κάθε ένα έτος αύξησης της ηλικίας, πριν μπει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση, ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού ανεβαίνει στο 2,5%, ενώ η καθυστερημένη εμμηνόπαυση έχει επίσης σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου.

Όπως εξηγεί η δρ Κarin Michels, το αγελαδινό γάλα περιέχει έναν αριθμό μεταβολιτών που φαίνεται πως αυξάνουν την ποσότητα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης που κυκλοφορεί στο σώμα μιας γυναίκας, με αποτέλεσμα να είναι δυνατόν να καθυστερούν την έναρξη της εμμηνόπαυσης.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει οι γυναίκες να αποκλείσουν τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά από τη διατροφή τους, επισημαίνοντας πως σε αυτό το σημείο δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε να δοθεί μια κατευθυντήρια οδηγία.


Links

BEST OF NETWORK

PlusQueen