ΥΓΕΙΑ

Τράπεζα Μυελού των Οστών: 1.100 δότες σε ένα μήνα

Με στόχο να συγκεντρωθούν 100.000 δότες τα επόμενα χρόνια, ξεκίνησε την λειτουργία της η τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των οστών, στην οποία έχουν ήδη εγγραφεί 1.100 άτομα τον ένα μήνα ζωής της.
Τράπεζα Μυελού των Οστών: 1.100 δότες σε ένα μήνα

Στην εξαιρετική πρωτοβουλία που έρχεται να καλύψει ένα πραγματικό κενό που δεν τιμά την πατρίδα μας, στην δημιουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των οστών δημιουργία του Συλλόγου Ελπίδα και της κυρίας Μαριάννας Βαρδνινογιάννη, αναφέρθηκαν την Τετάρτη οι ομιλητές που παραβρέθηκαν στο υπουργείο Υγείας για το θέμα αυτό.

Ήδη στην τράπεζα, με την ονομασία «Όραμα Ελπίδας» σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο της Τράπεζας Δοτών Μυελού των Οστών, παιδίατρο- αιματολόγο κ. Στ. Γραφάκο, «έχουν εγγραφεί περίπου 1.100 άτομα, που είναι σημαντικός αριθμός εάν σκεφτείτε ότι λειτουργεί σχεδόν ένα μήνα. Αλλά πρέπει να μνημονεύσουμε και την τράπεζα του Πανεπιστήμιου Πατρών, που λέγεται «Χάρισε Ζωή», με την οποία συνεργαζόμαστε, όπου έχουν εγγραφεί εκεί τα τελευταία χρόνια 4.000 δότες, και έχουν πραγματοποιήσει 4 μεταμοσχεύσεις δίνοντας μοσχεύματα από εκεί». Εμείς θα καλύψουμε το κενό σε πολύ πιο σύντομο χρόνο» εκτίμησε ο κ. Γραφάκος.

Ο υπουργός Υγείας κ. ΄Αδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε ένα πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό σε σχέση με τον πληθυσμό μας –νομίζω από τα χαμηλότερα- σε εθελοντές δότες μυελού των οστών στην Ευρώπη Είμαι βέβαιος ότι, εάν εξηγήσουμε πόσο σημαντικό πράγμα είναι αυτό και πόσο εύκολο είναι για τον καθένα μας, θα μπορέσουμε πολύ γρήγορα να δώσουμε χιλιάδες εγγραφές στην Τράπεζα και να σώσουμε τα επόμενα χρόνια πολλές ανθρώπινες ζωές. Ο Σύλλογος «Ελπίδα» και προσωπικά η κυρία Βαρδινογιάννη, έχουν όλα αυτά τα χρόνια προσφέρει κάτι μοναδικό στη χώρα μας. Στηρίζουμε πάρα πολύ αυτή τη προσπάθεια, η οποία έχει γεννήσει ένα νοσοκομείο στην Ελλάδα επιπέδου και ανώτερου των καλύτερων ευρωπαϊκών νοσοκομείων, το οποίο μάλιστα τώρα εξελίσσεται για να το κάνουν ακόμα καλύτερο -κέντρο αριστείας- και με τη δημιουργία αυτής της τράπεζας προσπαθούμε να καλύψουμε ένα πραγματικό κενό που υπάρχει στη χώρα». Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι «σκοπεύουμε να σχεδιάσουμε μια ολόκληρη καμπάνια, υποστηρικτική της προσπάθειας που έχει κάνει ήδη η «Ελπίδα» και στα μέσα ενημέρωσης».

Όπως εξήγησε στην συνέχεια ο κ. Γραφάκος, «με την μεταμόσχευση μυελού των οστών αντιμετωπίζονται βαριά νοσήματα που απειλούν τη ζωή και δε γίνονται καλά με κανέναν άλλο τρόπο. Για να μπορέσει να γίνει η μεταμόσχευση, χρειάζεται να βρεθεί ο κατάλληλος δότης. Δυστυχώς, όμως, μόλις στο ένα τρίτο των περιπτώσεων βρίσκεται ο δότης στο οικογενειακό περιβάλλον και επομένως για τη μεγάλη πλειοψηφία πρέπει να αναζητηθεί ένας ξένος, ένας μη συγγενής εθελοντής. Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν 23 εκατομμύρια εθελοντές δότες. Δυστυχώς όμως, στην πατρίδα μας ο αριθμός είναι πολύ μικρός, μικρότερος από 30.000. Έχει γίνει μια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια να αυξηθούν. Το κενό έρχεται να το καλύψει το «Όραμα Ελπίδας», μια Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού που δημιούργησε ο Σύλλογος «Ελπίδα» και η κα. Βαρδινογιάννη. Ελπίζουμε με την υποστήριξη της Πολιτείας και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε 100.000 δότες τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να μπορούν να βρίσκουν μοσχεύματα εύκολα όχι μόνο Έλληνες αλλά και ξένοι ασθενείς».

Από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείου Παίδων « Η Αγία Σοφία» κ. Μανώλης Παπασάββας «Στην υπερσύγχρονη Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Βαρδινογιάννη-Ελπίδα» λειτουργεί Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών για παιδιά, μοναδική στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 60 μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων και αν προσθέσουμε τις μεταμοσχεύσεις ενηλίκων, φτάνουμε περίπου στις 180 με 200 ετησίως στη χώρα μας. Μόνο στο 30% βρίσκουμε μόσχευμα στο οικογενειακό περιβάλλον. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις θα πρέπει να ανατρέξουμε σε παγκόσμια τράπεζα, όπου η ανεύρεση είναι μία διαδικασία η οποία παίρνει αρκετό χρόνο και πολλές φορές είναι ζωτικής σημασία για τον ασθενή, καθώς επίσης έχει και μεγάλο οικονομικό κόστος, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόσχευμα που μπορούμε να βρούμε στην Ευρώπη, κοστίζει 15.000 ευρώ, και εάν το μόσχευμα βρεθεί στην Αμερική, είναι 30.000 ευρώ. Με τη δημιουργία του καινούργιου Συλλόγου και της Τράπεζας ευελπιστούμε τα αμέσως επόμενα χρόνια να μειώσουμε κατά πολύ, το ποσοστό ανεύρεσης συμβατού δότη από τράπεζες του εξωτερικού».