ΥΓΕΙΑ

Γιατροί του Κόσμου: εμβολιαστικό έλλειμμα σε βρέφη & νήπια

Ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός οικογενειών στη χώρα δεν μπορεί να καλύψει το εμβολιαστικό κόστος των παιδιών του, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ένα «εμβολιαστικό έλλειμμα» σε παιδιά βρεφικής και νηπιακής ηλικίας.
Γιατροί του Κόσμου: εμβολιαστικό έλλειμμα σε βρέφη & νήπια

Από 1.400 έως 1.800 ευρώ κοστίζει ο εμβολιασμός ενός παιδιού για τα πρώτα 6 χρόνια της ζωής του, σύμφωνα με μελέτη που υλοποίησαν οι Γιατροί του Κόσμου.

Στην τιμή αυτή, περιλαμβάνεται και η αμοιβή του Παιδίατρου. Ωστόσο σύμφωνα με τους Γιατρούς, ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός οικογενειών στη χώρα δεν μπορεί να καλύψει το εμβολιαστικό κόστος των παιδιών του, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ένα «εμβολιαστικό έλλειμμα» σε παιδιά βρεφικής και νηπιακής ηλικίας.

Μια επιπλέον επιπλοκή αυτού του φαινομένου είναι ότι τα παιδιά αυτά δεν δύναται να εγγραφούν στα σχολεία με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός και της βασικής εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η διεθνής Οργάνωση Ελληνική Πρωτοβουλία χρηματοδοτεί μέσω δωρεάς, πρόγραμμα δωρεάν παιδικών εμβολιασμών σε 5 μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αθήνα, Πέραμα, Θεσσαλονίκη, Χανιά και Πάτρα). Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος προβλέπεται ότι θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 7.000 δωρεάν εμβολιασμοί σε περίπου 3.900 παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο, η Ελληνική Πρωτοβουλία στηρίζει τους Γιατρούς του Κόσμου στην προσπάθειά τους να αποφευχθεί μία ενδεχόμενη κρίση της δημόσιας υγείας από τη μετάδοση παιδικών ασθενειών, όπως οι μαγουλάδες, η ερυθρά και η ιλαρά.