ΥΓΕΙΑ

Ο διαβήτης στη μέση ηλικία ίσως προκαλέσει άνοια αργότερα

Σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικές αλλοιώσεις, οι οποίες μπορεί να συμβάλουν στην εκδήλωση άνοιας και

Ο διαβήτης στη μέση ηλικία ίσως προκαλέσει άνοια αργότερα

Σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικές αλλοιώσεις, οι οποίες μπορεί να συμβάλουν στην εκδήλωση άνοιας και Αλτσχάιμερ, έχουν οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 ή υψηλή αρτηριακή πίεση στη μέση ηλικία, σύμφωνα με τα ευρήματα μίας νέας μελέτης, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Mayo Clinic.

Συγκεκριμένα, ο διαβήτης είναι δυνατόν να προκαλέσει συρρίκνωση συγκεκριμένων τμημάτων του εγκεφάλου, όπως ο ιππόκαμπος, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, τόσο στη βραχυπρόθεσμη, όσο και στη μακροπρόθεσμη μνήμη.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε πως τόσο ο διαβήτης όσο και η υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξάνουν τον κίνδυνο για μικρο-εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο.

«Οι άνθρωποι που είχαν διαβήτη νωρίτερα στη ζωή τους είχαν πολύ χειρότερη εγκεφαλική δομή από εκείνους που ανέπτυξαν την πάθηση αρκετά αργότερα. Οι σαρώσεις που κάναμε μας δείχνουν ότι η γνωστική δυσλειτουργία παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όσο νωρίτερα αναπτύξει κανείς διαβήτη τύπου 2, τόσο πιο πιθανό είναι να υποστεί βλάβες», αναφέρει η δρ Rosebud Roberts, που συμμετείχε στην έρευνα.

Όπως δημοσιεύεται στο περιοδικό «Neurology», πρόκειται για την πρώτη μελέτη που ρίχνει φως και εντοπίζει τα αίτια του φαινομένου, αν και εδώ και πολλά χρόνια ο διαβήτης έχει συνδεθεί με προβλήματα στη σκέψη και τη μνήμη.

«Είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι υπάρχει κάποιου είδους σχέση μεταξύ διαβήτη και γνωστικής ικανότητας αργότερα στη ζωή. Αυτό που δεν είχε γίνει ακόμα γνωστό είναι γιατί υπάρχει αυτή η σύνδεση και πώς αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου», σημαιώνει ο Keith Fargo, διευθυντής επιστημονικών προγραμμάτων και ευαισθητοποίησης του κοινού για την Κοινότητα του Αλτσχάιμερ.