ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Πυρετός Έμπολα: Γιατί τον φοβόμαστε τόσο;

Πυρετός Έμπολα: Γιατί τον φοβόμαστε τόσο;
Οι ειδικοί εξηγούν ότι ακόμα και αν κάποιος πεθάνει από αυτόν τον ιό και κατά την τελετή του κάποιος συγγενής έρθει σε επαφή με το σώμα του μπορεί αυτή η πράξη να βοηθήσει στην εξάπλωση του ιού.

Από τον περασμένο Ιανουάριο, ο πυρετός έμπολα γίνεται όλο και πιο επιθετικός με τα θύματα του συνεχώς να αυξάνονται.

Τα κρούσματά του τοποθετούνται σε περιοχές όπως Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε. Ο έμπολα πήρε το όνομα του από ένα μικρό ποταμό που βρίσκεται στο Κονγκό. Πρόκειται για έναν ιό που προκαλεί πανικό στην Αφρική. Γιατί όμως προκαλεί τέτοιο φόβο;

Ο έμπολα εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1976. Μετά από αυτό το πρώτο κρούσμα η εξάπλωση του ιού ήταν πολύ γρήγορη και ταλαιπωρεί μέχρι σήμερα κυρίως μικρά και απομωνομένα χωριά στην Αφρική. Ο ιός μεταφέρθηκε από τα ζώα στον άνθρωπο- οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κύρια αιτία ήταν ο σαρκοφάγος τυφλοπόντικας ο οποίος είναι ο φυσικός ξενιστής του ιού έμπολα. Η μετάδοση του ιού ανάμεσα στους ανθρώπους μπορεί να γίνει με την άμεση επαφή του αίματος, τα βιολογικά υγρά (σάλιο, σπέρμα κτλ) ή με προσβεβλημένους από τον ιό ιστούς.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι ακόμα και αν κάποιος πεθάνει από αυτόν τον ιό και κατά την τελετή του κάποιος συγγενής έρθει σε επαφή με το σώμα του μπορεί αυτή η πράξη να βοηθήσει στην εξάπλωση του ιού.

Ο ΠΟΥ δηλώνει ότι ο έμπολα είναι τόσο καταστροφικός που μπορεί να ανεβάσει το ποσοστό της θνησιμότητας μέχρι και 90%. Συμπτώματα του ιού είναι: πυρετός, ατονία, μυαλγίες, πονοκέφαλοι, πονόλαιμος, εμετοί, εξανθήματα, νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια και εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία. Μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί ούτε εμβόλιο, ούτε θεραπεία. Το μόνο που μπορεί να γίνει σε ασθενή που πάσχει από τον έμπολα είναι να τον ανακουφίσουμε από τον πυρετό και τον πόνο.

Το καλοκαίρι του 2013, οι επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν μια πειραματική θεραπεία σε πιθήκους που τελικά του προστάτεψε από τον ιό. Σύμφωνα με τους ειδικούς η μόνη λύση μέχρι την ανακάλυψη της θεραπείας είναι η πρόληψη. Ταυτόχρονα, ψάχνουν όλους του πιθανώς προσβεβλημένους από τον ιό για να τους παρακολουθήσουν και να τους απομονώσουν σε ειδικές μονάδες.

BEST OF NETWORK

Lockdown: Κωδικός «Χριστούγεννα» - Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις - Θα ανοίξουν τα μαγαζιά;

Κρούσματα σήμερα: Τι φοβούνται οι ειδικοί; Τη ραγδαία αύξηση θανάτων και διασωληνώσεων

Άρση lockdown: Το ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη στους συνεργάτες του και τα επόμενα βήματα

Lockdown: Πότε και πώς θα ανοίξουν τα σχολεία- Το σχέδιο της κυβέρνησης και οι επίσημες ανακοινώσεις

Καιρός: Τι θα συμβεί πάνω από την Ελλάδα; Σύγκρουση ψυχρών και θερμών μαζών...

Τι αλλάζει στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας – Όλη η διάταξη

Project 1,4 δισ. ευρώ έχει φέρει την Καλαμάτα στο επίκεντρο της προσοχής Καναδών και Ισραηλινών

Κορονοϊός: Φονικό τριήμερο – Έφυγαν τρεις νέοι άνθρωποι ηλικίας 18-39 σε διάστημα 72 ωρών

Παπαευαγγέλου στο Newsbomb.gr: Πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί κατά του Covid στην Ελλάδα

Απεργία: Χωρίς ΗΣΑΠ, Μετρό και Τραμ την Πέμπτη η Αθήνα

Νέες απειλές από το καθεστώς Ερντογάν: Ανοίξατε το κουτί της Πανδώρας - Θα ελέγχουμε τα πλοία σας

Δερμιτζάκης στο Newsbomb.gr: Τότε θα δούμε μείωση των νεκρών και των διασωληνωμένων