ΥΓΕΙΑ

Σπυράκια στο πέος: Γιατί εμφανίζονται και τι σημαίνουν

Τα εξανθήματα και τα μικρά δερματικά εξογκώματα στα γεννητικά όργανα των ανδρών δεν υποδεικνύουν πάντα λοίμωξη από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

 

 

Σπυράκια στο πέος: Γιατί εμφανίζονται και τι σημαίνουν

Τα εξανθήματα και τα μικρά δερματικά εξογκώματα στα γεννητικά όργανα των ανδρών δεν υποδεικνύουν πάντα λοίμωξη από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για ένα ακίνδυνο σύμπτωμα που αντιμετωπίζεται εύκολα.

Το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα του εξανθήματος θα βοηθήσει το γιατρό να καταλάβει τι συμβαίνει.

- Τα μικροσκοπικά σημάδια στη βάση του πέους ή των όρχεων μπορεί να είναι απλώς οι θύλακες της τρίχας.

- Τα μικρά θολωτά ή οδοντωτά εξογκώματα γύρω από το άκρο του μορίου μπορεί να είναι αγγειοΐνωμα. Δεν μεταδίδεται και δεν απαιτεί θεραπεία.

- Τα μικρά σημάδια κόκκινου ή μωβ χρώματος μπορεί να είναι αγγειοκεράτωμα. Πρόκειται για καλοήθη δερματική νόσο που εκδηλώνεται στο άκρο του πέους ή τους όρχεις. Όπως και το αγγειοΐνωμα, το αγγειοκεράτωμα δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.

- Εάν το εξάνθημα είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος (περίπου όσο ένα μπιζέλι) και περιέχει λευκό υγρό, μάλλον πρόκειται για κύστη. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί επέμβαση για την αφαίρεσή της.

- Τα κόκκινα στίγματα μπορεί να υποδεικνύουν την ύπαρξη ψωρίασης. Μπορεί να οφείλεται στην υπερβολική τριβή κατά τη σεξουαλική επαφή, όμως δε μεταδίδεται. Συνήθως το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τοπικές κρέμες στεροειδών.

- Τα δερματικά εξογκώματα ροζ ή καφετί χρώματος με υγρή επιφάνεια μπορεί να υποδεικνύουν λοίμωξη από τον ιό HPV. Πρόκειται για τα γνωστά κονδυλώματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η υφή τους θυμίζει την επιφάνεια του κουνουπιδιού και μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο των γεννητικών οργάνων. Πρόκειται για το συνηθέστερο ΣΜΝ και απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση.

- Το μεμονωμένο, στρογγυλό δερματικό έλκος που δεν προκαλεί πόνο μπορεί να αποτελεί ένδειξη πρωτοπαθούς σύφιλης. Το σημάδι μπορεί να εξαφανιστεί μετά από λίγες εβδομάδες, όμως το βακτήριο δεν αποβάλλεται από τον οργανισμό και μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή.

- Το έλκος ακανόνιστου σχήματος που δεν προκαλεί πόνο και επιμένει για πολύ καιρό μπορεί να υποδεικνύει καρκίνο στο πέος. Εκδηλώνεται συχνότερα στο άκρο του μορίου ή στην ακροποσθία (το δέρμα που καλύπτει το πέος). Θεραπεύεται εύκολα αν εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο.

- Το σύμπλεγμα από μικροσκοπικές φουσκάλες που εξελίσσονται σε επίπονα έλκη μπορεί να υποδεικνύει λοίμωξη από έρπητα. Το νόσημα είναι εξαιρετικά μεταδοτικό και ανήκει στα ΣΜΝ.

- Τα κόκκινα εξανθήματα που προκαλούν έντονη φαγούρα στο άκρο του πέους μπορεί να υποδεικνύουν βαλανίτιδα. Πρόκειται απλώς για φλεγμονή του αδένα και μπορεί να οφείλεται στην κακή υγιεινή. Απαιτεί, ωστόσο, άμεση ιατρική παρέμβαση.

Πηγές: Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, cancer.org, psoriasis.org

Διαβάστε επίσης:

Τι “φανερώνει” το ανδρικό μόριο για την υγεία

Καρκίνος του πέους: Αίτια και συμπτώματα

Ο κύκλος ζωής του πέους. Σε ποια ηλικία μειώνεται το μέγεθος

Τα 10 πιο επικίνδυνα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα