ΥΓΕΙΑ

Ανάγκη μεταμόσχευσης κερατοειδούς για 1000 Έλληνες κάθε χρόνο

Περίπου 1000 ασθενείς στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουν ανάγκη μεταμόσχευσης κερατοειδούς, πολλοί από τους οποίους καταφεύγουν σε νοσοκομεία του εξωτερικού, προκειμένου να υποβληθούν σε μεταμόσχευση.
Ανάγκη μεταμόσχευσης κερατοειδούς για 1000 Έλληνες κάθε χρόνο

Περίπου 1000 ασθενείς στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουν ανάγκη μεταμόσχευσης κερατοειδούς, πολλοί από τους οποίους καταφεύγουν σε νοσοκομεία του εξωτερικού, προκειμένου να υποβληθούν σε μεταμόσχευση.


Αυτό τονίστηκε στη διάρκεια Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα «Μεταμόσχευση Οργάνων: Μήνυμα Ζωής», την οποία διοργάνωσε το Mediterraneo Hospital, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας.


Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Μεταμόσχευσης Κερατοειδούς, στο Mediterraneo Hospital στη Γλυφάδα (Ηλείας 8-12) δίπλα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.


«Η μεταμόσχευση κερατοειδούς είναι ένα θεϊκό δώρο για την αποκατάσταση της όραση στους πάσχοντες» τόνισε ο χειρουργός οφθαλμίατρος , Επιστημονικός Διευθυντής του Οφθαλμολογικού Τμήματος του Mediterraneo Hospital και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κερατοειδούς Δρ Ιωάννης Μάλλιας.
«Το ποσοστό της επιτυχίας της μεταμόσχευσης κερατοειδούς είναι πάρα πολύ υψηλό, αρκεί να προηγείται ένας καλός προεγχειρητικός έλεγχος και να επιλέγονται προσεκτικά οι ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν» κατέληξε στην ομιλία του ο Δρ Μάλλιας.


Στην Επιστημονική Ημερίδα παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων καθηγητής κ. Αλκιβιάδης Κωστάκης και ο πρώην πρόεδρος παιδίατρος, εντατικολόγος κ Αναστάσιος Χατζής.


Ο κ. Κωστάκης τόνισε πως « θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο χορηγούνται άδειες, για την δημιουργία Κέντρων Μεταμόσχευσης Κερατοειδούς στον ιδιωτικό τομέα. Δεν χρειάζεται πλέον ούτε να πάμε στο εξωτερικό ούτε τίποτα. Εδώ γίνονται οι μεταμοσχεύσεις όπως γίνονται και σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου».


Από την πλευρά του ο κ Χατζής , που συντόνισε την Ημερίδα, επικεντρώθηκε στο «μεγάλο στοίχημα» όπως είπε της Ελλάδας που πρέπει να δώσει μεγαλύτερη μάχη για την λήψη οργάνων, μοσχευμάτων από νεκρούς.


«Να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η όλη η διαδικασία της δωρεάς και της λήψης οργάνων, είναι φανερή και συντονίζεται από τον ΕΟΜ.. Η νομοθεσία μας είναι πολύ καλή, πολύ αυστηρή, αυστηρότερη από την συνήθη ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι ανέφικτο για την χώρα μας τα όσα ακούγονται για εμπορία οργάνων στο εξωτερικό . Δεν υπάρχει περίπτωση αξιοποίησης οργάνου που έχει ληφθεί με παράνομο τρόπο. Άρα λοιπόν δεν πρέπει να τρομοκρατούμαστε και στο όνομα ότι μπορεί να συμβεί κι αυτό, να μην κάνουμε αυτό που πρέπει, το οποίο είναι καθήκον και υποχρέωση προς την κοινωνία και προς τους συνανθρώπους μας, την δωρεά οργάνων».