ΥΓΕΙΑ

Ένα στα 10 άτομα άνω των 75 με κολπική μαρμαρυγή στην Ελλάδα

Το 3% των Ελλήνων έχει κολπική μαρμαρυγή, η συχνότητα της οποίας υπερβαίνει το 10% μεταξύ όσων έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 75 ετών. Τα δεδομένα αυτά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γιατί δείχνουν ότι η συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής είναι ιδιαίτερα υψηλή στην Ελλάδα
Ένα στα 10 άτομα άνω των 75 με κολπική μαρμαρυγή στην Ελλάδα

Το 3% των Ελλήνων έχει κολπική μαρμαρυγή, η συχνότητα της οποίας υπερβαίνει το 10% μεταξύ όσων έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 75 ετών. Τα δεδομένα αυτά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γιατί δείχνουν ότι η συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής είναι ιδιαίτερα υψηλή στην Ελλάδα.

Η κολπική μαρμαρυγή έχει πολύ υψηλό κοινωνικοοικονομικό κόστος, αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες νοσηλείας και την κυριότερη αιτία ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Αυτό επισήμανε ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου “Ερρίκος Ντυνάν” κ. Γεώργιος Ανδρικόπουλος σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την οργάνωση του 29ου Συνεδρίου Κλινικής Καρδιολογίας από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας και την Α′ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 25 και 26 Απριλίου 2014 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στο Συνέδριο θα αναλυθούν οι νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής που ανακοινώθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

Με βάση τα δεδομένα αποτελεσματικότητας, αναβαθμίζεται ο ρόλος της επέμβασης κατάλυσης (ablation) σε θεραπεία πρώτης γραμμής, δηλαδή πριν ακόμα τη φαρμακευτική θεραπεία για την πρόληψη των υποτροπών της.

Πάντως γίνεται σαφές ότι οι ασθενείς πρέπει να καταφεύγουν σε αυτή για να απαλλαχθούν από τις κρίσεις της αρρυθμίας και όχι για να απαλλαχθούν από την αντιπηκτική αγωγή.