ΥΓΕΙΑ

Η αποκατάσταση μιας αποτυχημένης ρινοπλαστικής

Η ρινοπλαστική είναι η σημαντικότερη επέμβαση στο πρόσωπο,  όχι μόνο γιατί είναι η συχνότερη και με τη μεγαλύτερη ζήτηση, αλλά και γιατί τεχνικά είναι η δυσκολότερη απ’ όλες τις επεμβάσεις πλαστικής προσώπου.
Η αποκατάσταση μιας αποτυχημένης ρινοπλαστικής

Η ρινοπλαστική είναι η σημαντικότερη επέμβαση στο πρόσωπο, όχι μόνο γιατί είναι η συχνότερη και με τη μεγαλύτερη ζήτηση, αλλά και γιατί τεχνικά είναι η δυσκολότερη απ’ όλες τις επεμβάσεις πλαστικής προσώπου.


Η μύτη αποτελεί κεντρικό χαρακτηριστικό, τραβά το βλέμμα και δίνει το στίγμα τού κάθε προσώπου. Γι’ αυτόν το λόγο όταν βελτιωθεί, μοιάζει να ανανεώθηκε όλο το πρόσωπο, αναδεικνύονται τα χείλη, τα μάτια. Επηρεάζει δε το ύφος και το στυλ ολόκληρου του προσώπου.

Τι περιμένουν οι ασθενείς

Αυτό που ζητούν οι ασθενείς είναι να έχουν μια όμορφη μύτη που να τους ταιριάζει, εύκολα και γρήγορα. Η επέμβαση να είναι ανώδυνη και η αποθεραπεία γρήγορη, ώστε, αν είναι δυνατόν, να γυρίσουν στην εργασία τους ακόμη και την επομένη.


Για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, να πλησιάσουμε δηλαδή όσο πιο κοντά γίνεται στις αντιλήψεις γύρω από την επέμβαση που έχει ο ίδιος ο ασθενής, φροντίζουμε ώστε να έχουμε πρώτα μια μεγάλη και αναλυτική συζήτηση μαζί του, να μελετήσουμε φωτογραφίες και να κάνουμε πιθανές προβλέψεις μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η γοητεία αυτής της επέμβασης είναι πως κάθε φορά είναι διαφορετική, αφού έχουμε άλλους χόνδρους, άλλα τοιχώματα για τον καθένα ή πιθανώς αλλαγμένη ανατομία, εξαιτίας προηγούμενων επεμβάσεων ή κάποιου χτυπήματος.


Με αυτόν τον τρόπο, μεθοδικά, επιδιώκουμε να ταυτιστεί η αισθητική του χειρουργού με την αισθητική και τις επιθυμίες και του ενδιαφερόμενου.


Παράλληληλα, δημιουργούμε το πλάνο της επέμβασης και ορίζουμε το στόχο που πρέπει να πετύχουμε. Προηγείται η διεξοδική μελέτη και ενδοσκόπηση του εσωτερικού της μύτης, ώστε στην ίδια επέμβαση -που είναι μια μεγάλη επέμβαση, στην οποία απαιτείται να δοθεί σημασία στη λεπτομέρεια- να λυθούν και όλα τα λειτουργικά προβλήματα που αφορούν στην ελεύθερη αναπνοή, όπως διόρθωση του διαφράγματος, ιγμόρια (υπάρχει τεράστια εξέλιξη στην ενδοσκοπική χειρουργική που είναι μη τραυματική, χωρίς εξωτερικές προσπελάσες) και αμυγδαλεκτομή.

Από τη θεωρία στην πράξη

Μετά την εκτενή συζήτηση, ανάλυση και κατανόηση του περιστατικού, πρέπει να περάσουμε στην εφαρμογή. Ο χειρουργός πρέπει να έχει τη δυνατότητα, μέσω των εξελιγμένων και πολύπλοκων τεχνικών που πλέον απαρτίζουν τη σύγχρονη ρινοπλαστική, να μπορεί να αποδώσει ένα αληθινό πλέον αποτέλεσμα, ισάξιο και ίσως ανώτερο ακόμη και από το προσδοκώμενο.


Η γνώση και η εμπειρία του χειρουργού σε χιλιάδες περιστατικά, η εξειδίκευση στη λειτουργική ρινοπλαστική, του δίνει πλεονεκτήματα και τεράστιες δυνατότητες για άριστα αποτελέσματα.


Όσον αφορά στο χειρισμό της κορυφής της μύτης (ύψος, πλάτος, προβολή) που είναι και το δυσκολότερο κομμάτι της ρινοπλαστικής, ο εξειδικευμένος χειρουργός κάνει τη διαφορά και δίνει καλύτερα αποτελέσματα -αισθητικά και λειτουργικά- σε σχέση με αυτά του παρελθόντος.


Έτσι λοιπόν η ευελιξία, η εμπειρία, η τεχνική κατάρτιση, το διορατικό πνεύμα και η αισθητική αντίληψη του χειρουργού μπορεί να άρει τις παρενέργειες και τις πιθανές αποτυχίες από το πρώτο χειρουργείο.

Μετά από μια αποτυχημένη ρινοπλαστική

Εκεί που απαιτείται μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα είναι στα περιστατικά που καταφτάνουν και είναι συχνά με σημαντικά προβλήματα, εξαιτίας μιας αναποτελεσματικής χειρουργικής επέμβασης. Και αυτά ακόμη μπορεί να αποκατασταθούν.


Η εξειδικευμένη ρινοπλαστική εφαρμόζεται και δημιουργήθηκε ως ανάγκη για αυτά τα επιπλεγμένα μετατραυματικά και διορθωτικά χειρουργεία. Η διόρθωση ξεκινά από τη στήριξη της μύτης.


Επομένως, πρέπει πρώτα να γίνει ανάπλαση του ρινικού διαφράγματος, επειδή αυτό συχνά έχει καταστραφεί ή έχει αφαιρεθεί υπερβολικά από προηγούμενες επεμβάσεις.


Αμέσως μετά, κι αφού έχουμε δημιουργήσει ισχυρές βάσεις, προχωρούμε στην ανακατασκευή όλων των δομών της μύτης.

Ποια είναι η διαδικασία για την αποκατάσταση της αποτυχημένης ρινοπλαστικής;

Εάν είναι απαραίτητο θα τοποθετηθεί νέο οστό ράχης. Θα δημιουργηθούν καινούριοι πλάγιοι χόνδροι από μοσχεύματα του ίδιου ασθενούς. Προτιμούμε χόνδρινα μοσχεύματα από ωτικό χόνδρο είτε από πλευρικό χόνδρο.

Έτσι, η μύτη θα πάρει το επιθυμητό ύψος και θα έχει την επιθυμητή προβολή, τη σωστή απόσταση από το επίπεδο του προσώπου. Τα ρουθούνια θα γίνουν ομαλά και συμμετρικά χωρίς βαθουλώματα και σκιάσεις.

Η στήριξη και ανόρθωση των δομών της μύτης έχει επιπλέον όχι μόνο αισθητικό αλλά και λειτουργικό όφελος, αφού έτσι επιτρέπεται η ελεύθερη διέλευση του αέρα.


Αργυρώ Κυπραίου, πλαστική χειρουργός προσώπου και Ωτορινολαρυγγολόγος,
Αν. Διευθύντρια στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν, Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου
www.faceanatomy.gr