ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος: Ελπίδες από την “διπλή επίθεση” που τον διαλύει

Επανάσταση στην καταπολέμηση του καρκίνου φαίνεται ότι μπορεί να φέρει μια νέα έρευνα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν αμυντικό μηχανισμό ο οποίος πρώτα
Καρκίνος: Ελπίδες από την “διπλή επίθεση” που τον διαλύει

Επανάσταση στην καταπολέμηση του καρκίνου φαίνεται ότι μπορεί να φέρει μια νέα έρευνα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν αμυντικό μηχανισμό ο οποίος πρώτα καταστρέφει τις άμυνες των καρκινικών κυττάρων και στη συνέχεια τους επιτίθεται και διαλύει το DNA τους.

Οι γιατροί δίνουν συνήθως σε ασθενείς με καρκίνο σε δύο ή περισσότερα διαφορετικά φάρμακα χημειοθεραπείας με την ελπίδα ότι μια πολύπλευρη επίθεση θα είναι πιο επιτυχής από ό,τι ένα μόνο φάρμακο. Ενώ πολλές μελέτες έχουν εντοπίσει φάρμακα που λειτουργούν καλά μαζί, μια έρευνα του 2012 ήταν η πρώτη που έδειξε ότι η χρονική στιγμή της χορήγησης του φαρμάκου μπορεί να επηρεάσει δραματικά το αποτέλεσμα.

Στην τελευταία έρευνα, η οποία έγινε σε ποντίκια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτός ο συνδυασμός δύο φαρμάκων που επιδρούν σε κατάλληλες χρονικές στιγμές το ένα μετά το άλλο, συρρικνώνει δραματικά του καρκινικούς όγκους στον πνεύμονα και τον μαστό. Πρόκειται για μία διαδικασία η οποία βασίζεται σε ένα νανοσωματίδιο που φέρει δύο φάρμακα και τα απελευθερώνει σε διαφορετικούς χρόνους.

Η ομάδα του ΜΙΤ, με επικεφαλής τον Michael Yaffe, τον David H. Koch και την Paula Hammond, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στην διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης Science Signaling.

Στην μελέτη του 2012 η ίδια ομάδα είχε αποδείξει ότι η χορήγηση της ουσίας erlotinib καταστρέφει ένα σημαντικό μέρος της άμυνας των καρκινικών κυττάρων, τα οποία στη συνέχεια είναι πολύ πιο ευάλωτα στην δραστική ουσία δοξορουβικίνη που καταστρέφει την δομή του DNA τους.

Η ομάδα του ΜΙΤ δημιούργησε ένα είδος λιποσωμάτων τα οποία μεταφέρουν την δοξορουβικίνη στο εσωτερικό τους ενώ στο εξωτερικό τους μπορούν να μεταφέρουν και την ουσία erlotinib. Όλο αυτό το νανοσωματίδιο προστατεύεται από μία στρώση ενός πολυμερούς, το οποίο εμποδίζει την φυσική άμυνα του οργανισμού να το καταστρέψει προτού φτάσει στα καρκινικά κύτταρα.

Μόλις τα σωματίδια φθάσουν σε έναν καρκινικό όγκο αρχίζουν να διαλύονται. Η ουσία erlotinib, μεταφέρεται στο εξωτερικό κέλυφος και απελευθερώνεται πρώτα. Η απελευθέρωση της δοξορουβικίνης καθυστερεί και παίρνει περισσότερο χρόνο για να εισέλθει στα καρκινικά κύτταρα, δίνοντας στην erlotinib χρόνο για να αποδυναμώσει την άμυνά τους.

Οι ερευνητές δοκίμασαν εργαστηριακά τη νέα μέθοδο σε ποντίκια που είχαν δύο τύπους ανθρώπινων καρκινικών όγκων: όγκων του μαστού και όγκων του πνεύμονα. Και οι δύο τύποι συρρικνώθηκαν σημαντικά. Επιπλέον, η συσκευασία των δύο φαρμάκων σε νανοσωματίδια λιποσώματος τα έκανε πολύ πιο αποτελεσματικά από τις παραδοσιακές μορφές φαρμάκων ενάντια στον καρκίνο.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος θυρεοειδούς: θετικά νέα από μελέτη

Τα ανοσοκύτταρα των ασθενών συρρικνώνουν τους καρκινικούς όγκους

Προστατευμένοι από τον καρκίνο του δέρματος όσοι έχουν έκζεμα

Καρκίνος του προστάτη: Πρώιμο σημάδι η έλλειψη βιταμίνης-D