ΥΓΕΙΑ

Ίσως είναι κληρονομικά τα σύνδρομα χρόνιου πόνου

Τα τέσσερα πιο συχνά σύνδρομα χρόνιου πόνου, μοιράζονται μία κοινή γενετική συνιστώσα, κάτι που υποδηλώνει ότι, εν μέρει τουλάχιστον, είναι κληρονομικά, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το King'sCollege του Λονδίνου.

Ίσως είναι κληρονομικά τα σύνδρομα χρόνιου πόνου

Τα τέσσερα σύνδρομα χρόνιου πόνου είναι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, ο μυοσκελετικός πόνος, ο πυελικός πόνος (πόνος στη λεκάνη) και η ξηροφθαλμία.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι επιστήμονες εξέτασαν τη συχνότητα των συνδρόμων σε περισσότερα από 8.000 ζεύγη διδύμων, διαπιστώνοντας πως ήταν πιο συχνά στους πανομοιότυπους διδύμους.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, τα πανομοιότυπα δίδυμα, μοιράζονται σε ποσοστά 100% τα ίδια γονίδια, συγκριτικά με τα μη πανομοιότυπα που έχουν κοινό το 50% των γονιδίων τους.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Pain» ο δρ Φράνσις Ουίλιαμς, από το Τμήμα Έρευνας Διδύμων & Γενετικής Επιδημιολογίας του KCL, και οι συνεργάτες του, το γεγονός ότι και τα τέσσερα σύνδρομα χρόνιου πόνου ήταν πιο συχνά στους πανομοιότυπους διδύμους υποδηλώνει ότι μοιράζονται μια κοινή γενετική συνιστώσα.

Βέβαια, μπορεί τα γονίδια να ευθύνονται για το 66% των πιθανοτήτων που έχει ένας άνθρωπος να εκδηλώσει τις τέσσερις αυτές ασθένειες, σημαντικό ρόλο φαίνεται πως παίζουν και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Περίπου 1,5 δισ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από χρόνιους πόνους, με την αιτία να είναι κάθε είδους νόσημα και διαταραχή, από καρκίνο έως επιπλοκές του διαβήτη.