ΥΓΕΙΑ

Τι να προσέχετε για να σωθείτε από την ηπατίτιδα C

Γνωρίζατε ότι το 75% των ανθρώπων που κολλάνε μια συγκεκριμένη μορφή ηπατίτιδας δεν παρουσιάζουν αρχικά κανένα σύμπτωμα, ενώ το υπόλοιπο 25% παραπονιέται στα πρώτα στάδια της νόσου απλά για κούραση, μείωση της όρεξης και μυικούς πόνους;

Τι να προσέχετε για να σωθείτε από την ηπατίτιδα C

Το κλασικό "κιτρίνισμα" του δέρματος ή/και του λευκού τμήματος των ματιών είναι σπάνιο στα πρώιμα στάδια αυτού του τύπου ηπατίτιδας.

Ο λόγος γίνεται για την ηπατίτιδα C. Με την πάροδο του χρόνου, ένα άτομο με χρόνια λοίμωξη μπορεί να αρχίσει να βιώνει τις συνέπειες της επίμονης φλεγμονής του ήπατος που προκαλείται από την ανοσολογική αντίδραση στον ιό. Οι εξετάσεις αίματος μπορεί να δείξουν αυξημένα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων, ένα σημάδι της βλάβης του ήπατος, το οποίο είναι συχνά η πρώτη ένδειξη ότι το άτομο έχει τη λοίμωξη.

Καθώς η κίρρωση αναπτύσσεται, δείτε τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε για να εντοπίσετε όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα μια πιθανή περίπτωση ηπατίτιδας C στον οργανισμό σας:

-Αδυναμία

-Απώλεια/μείωση της όρεξης

-Απώλεια σωματικού βάρους

-Αύξηση του όγκου του στήθους στους άντρες

-Ερεθισμός στις παλάμες των χεριών

-Πρόβλημα στην πήξη του αίματος (πχ το αίμα σε μια επιφανειακή πληγή καθυστερεί πολύ να πήξει)

-Τα αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια του δέρματος δημιουργούν "αραχνοειδείς" σχηματισμούς.

Σε ασθενείς με προχωρημένη κίρρωση, το συκώτι αρχίζει να μην λειτουργεί, κάτι που απειλεί άμεσα την ζωή του ασθενούς. Ως αποτέλεσμα παρατηρείται πολλές φορές το αίσθημα της σύγχυσης και ακόμη και κώμα (εγκεφαλοπάθεια) από την ανικανότητα του ήπατος να επεξεργαστεί ορισμένες τοξικές ουσίες.

Διαβάστε επίσης:

Θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας C χωρίς ιντερφερόνη

Ηπατίτιδα Β και C: η έρευνα βοηθά στη καλύτερη φροντίδα

Ηπατίτιδα C: αίτηση έγκρισης φαρμάκου στο FDA από την Abbvie

Χρόνια Ηπατίτιδα C: θετικά αποτελέσματα μελετών της Abbvie