ΥΓΕΙΑ

Η παρενέργεια της κακής χοληστερόλης που κάθε ζευγάρι πρέπει να γνωρίζει

Αν προσπαθείτε να δημιουργήσετε την δική σας οικογένεια και να κάνετε ένα παιδί, πρέπει να γνωρίζετε ότι ίσως να σαμποτάρετε την προσπάθειά σας αυτή, αν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL) στο αίμα σας είναι υψηλότερα του κανονικού.

Η παρενέργεια της κακής χοληστερόλης που κάθε ζευγάρι πρέπει να γνωρίζει

Σύμφωνα με έρευνα του National Institute of Child Health and Human Development στην Bethesda των ΗΠΑ, η χοληστερόλη συμβάλλει αρνητικά στην υπογονιμότητα και τα ζευγάρια που έχουν (τόσο ο άντρας όσο και η γυναίκα) υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σύλληψης παιδιού.

Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο από το 2005 έως το 2009 και σε αυτήν συμμετείχαν συνολικά 501 ζευγάρια με το κάθε άτομο να είναι ηλικίας από 18 έως 40 ετών. Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε έρευνα γονιμότητας σχετικά με τους περιβαλλοντικούς χημικούς παράγοντες και τις καθημερινές συνήθειες που επηρεάζουν την ανδρική και γυναικεία γονιμότητα. Το κάθε ζευγάρι συμμετείχε για περίοδο 12 μηνών και οι ερευνητές συγκέντρωναν στοιχεία μηνιαίως μέχρι την στιγμή της σύλληψης (αν και εφόσον αυτό συνέβαινε).

Κατά τη διάρκεια της έρευνας το 87% των γυναικών κατάφερε να μείνει έγκυος, ενώ το 13%, όχι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνα τα ζευγάρια, όπου το ένα ή και τα δύο μέλη είχαν υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης στο αίμα τους, χρειάστηκαν πολύ περισσότερο χρόνο και προσπάθειες για να συλλάβουν παιδί σε σύγκριση με τα ζευγάρια που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα χοληστερίνης.

Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι οι συγκεντρώσεις λιπιδίων στο αίμα μπορεί να επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος των ανδρών, ειδικά όσον άφορά το πλήθος των σπερματοζωαρίων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε πώς το αντηλιακό και η οδοντόκρεμα αυξάνουν την υπογονιμότητα

Merck: σημαντικά νέα για την γονιμότητα από μελέτη Φάσης ΙΙΙ

Το ελαττωματικό σπέρμα οδηγεί τους άνδρες στον πρόωρο θάνατο

Σύνδεση ανδρικής υπογονιμότητας και πρόωρου θανάτου