ΥΓΕΙΑ

Όταν η ζωή μας γίνεται ανυπόφορη με το SIBO ή το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Νομίζετε ότι είστε φουσκωμένοι από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα ); Θα μπορούσε απλώς να είναι μια εντερική βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου που πλέον είναι πιο εύκολο να διαχειριστείτε!!!!

Όταν η ζωή μας γίνεται ανυπόφορη με το SIBO ή το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ή SIBO

«Εδώ και δέκα χρόνια φαινόμουν σαν έγκυος! », αναφέρει ένας από τους άνδρες ασθενείς που επισκέπτεται την Ορθοβιοτική για τον ετήσιο Προληπτικό έλεγχο του. «Μεταξύ των ετών 1997 και 2012 πάντα ήμουν με μια φουσκωμένη κοιλιά. Την κοίταγα από πάνω και προσπαθούσα να την κρατήσω μέσα μου, δεν ήμουν υπέρβαρος, ούτε υπερσιτιζόμουν ποτέ!

Αφού εξετάστηκα από ειδικούς παθολόγους και γαστρεντερολόγους η διάγνωση που δόθηκε ήταν ...σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. »

Στις μέρες μας περίπου ένα στους δέκα έχουν - ή νομίζουν ότι έχουν – την πάθηση αυτή. Τα κύρια συμπτώματά της, εκτός από φούσκωμα, είναι η δυσκοιλιότητα και η διάρροια, με πόνο, κόπωση έως και κατάθλιψη.

Είναι σχεδόν ταμπού - ωστόσο πολλές διασημότητες έχουν αποκαλύψει ότι πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Kirsten Dunst, Tyra Banks για να αναφέρουμε μερικές. Αλλά τελικά μήπως όλοι αυτοί έχουν πραγματικά σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

«Πριν από τέσσερα χρόνια», συνεχίζει ο ασθενής «άρχισα να το υποψιάζομαι. Όλα τα συμπτώματά μου είχαν ενταθεί, ιδίως, ο πόνος. Προσπάθησα να αποκόψω κάποιες από τις γνωστές καταναλώσεις τροφίμων: όπως το σιτάρι, το αλκοόλ και τα γαλακτοκομικά. Προσπάθησα να κάνω γιόγκα και διαλογισμό - το στρες πιστεύεται ότι επιδεινώνει την κατάσταση αλλά δύσκολα αποβάλλεται. Αλλά και πάλι κοίταξα και έμοιαζα σαν ...έγκυος !!!!, Μεγάλωσαν μέσα μου οι υποψίες για κάτι άλλο. Απελπισμένος πήγα στο γιατρό μου. Εξετάζοντας την κοιλιακή μου χώρα κλινικά και με την βοήθεια υπερηχογραφικού ελέγχου, αναζητώντας κύστες ή όγκους, με ρώτησε για τα συμπτώματά μου και πόσο καιρό είχα υποφέρει από αυτά. Μου ζήτησε να διεξάγω και εξετάσεις αίματος και ούρων για να ελέγξει για τα σημάδια διαβήτη ή διαφόρων μορφών καρκίνου. Κυρίως, με πήρε στα σοβαρά!!!

Έχοντας εξαλείψει τις πιο σοβαρές πιθανές αιτίες, με παρέπεμψε για δύο καινούργιες εξετάσεις που δεν είχα κάνει ποτέ : για δυσανεξία στη λακτόζη και Βακτηριακή υπέρ ανάπτυξη λεπτού εντέρου (SIBO).

Η πρώτη εξέταση έγινε πίνοντας ένα διάλυμα ζάχαρης, όπου κάθε 15 λεπτά επί τρεις ώρες εξέπνεα σε ένα σωλήνα για να μετρηθούν τα επίπεδα του υδρογόνου στην αναπνοή μου. Η δεύτερη έγινε πίνοντας ένα διάλυμα λακτόζης, ένα είδος γλυκόζης .

Η πρώτη εξέταση εξέταζε την δυσανεξία σε λακτόζη (σάκχαρο του γάλακτος) - η απάντηση για αυτό επέστρεψε αρνητική, αλλά η άλλη , για το SIBO, ήταν θετική. Δεν είχα ποτέ ακούσει για αυτό. Έτσι, πίσω στο σπίτι μου, έκανα αναζήτηση στο Google, ψάχνοντας για απαντήσεις. Τα ίδια συμπτώματα συνέχισαν να έρχονται μέχρι και δυσκοιλιότητα, διάρροια, φούσκωμα, πόνο και κόπωση. Γιατί όμως κανένας από τους γιατρούς που είχα επισκεφθεί , δεν μου είχε αναφέρει ποτέ αυτόν τον όρο; »

«Οι περισσότεροι γιατροί δεν έχουν ποτέ ακούσει για αυτό» εξηγεί ο Δρ. Παπαχαραλάμπους ειδικός Παθολόγος επικεφαλής της Ορθοβιοτικής Ιατρικής.

Οι βακτηριακές υπερανάπτυξεις του λεπτού εντέρου κάνουν τους άντρες να φαίνονται σαν να είναι έγκυοι – το ίδιο πρόβλημα με τον κύριο που επισκέφτηκε την Ορθοβιοτική και που το υπέστη για 10 χρόνια

Tι είναι λοιπόν και πόσοι άλλοι πάσχοντες από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να έχουν SIBO; «SIBO είναι μια κατάσταση κατά την οποία το λεπτό έντερο, το οποίο κανονικά έχει πολύ λίγα βακτηρίδια, αποικίζεται με πάρα πολλά βακτήρια. Σε υγιείς ανθρώπους, το γαστρικό οξύ και τα κύματα της μυϊκής συστολής στο λεπτό έντερο ξεπλένουν περισσότερα βακτήρια στο έντερο. Αλλά με το SIBO αυτό δεν συμβαίνει ».

Γιατί; «Κυρίως», λέει ο Δρ Παπαχαραλάμπους « είναι εξαιτίας τεσσάρων διαφορετικών τύπων των υποκείμενων παθήσεων.

• Οταν το γαστρικό οξύ δεν παράγεται, εξαιτίας μίας γαστρικής χειρουργικής επέμβασης στο στομάχι, όπως μια παράκαμψη, ή λόγω του γήρατος.

• Μια άλλη ευάλωτη ομάδα είναι οι άνθρωποι που είχαν πολλαπλές ενοχλήσεις και πάσχουν από φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου όπως η νόσος Crohn και η ελκώδης κολίτιδα και έχουν υποστεί εγχειρήσεις παράκαμψης στο πλαίσιο της αντιμετώπισης τους

• Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν άλλες διαταραχές του εντέρου.
• Οι άνθρωποι που είχαν ανάγκη για συνταγογράφηση και χρήση πολλών αντιβιοτικών.

Ένα τεράστιο ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου πραγματικά υποφέρουν από SIBO.
«Οι άνθρωποι με επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού μπορεί να έχουν καταναλώσει πολλά αντιβιοτικά», λέει ο Δρ. Παπαχαραλάμπους «Αυτό μπορεί να διαταράξει το ευαίσθητο οικοσύστημα του εντέρου – την ισορροπία μεταξύ των διαφόρων τύπων βακτηρίων - το οποίο στη συνέχεια, επιτρέπει σε ορισμένες ομάδες βακτηρίων να πολλαπλασιαστούν.

«Στις αρχές του 2000 έλαβα μια διαδοχή των αντιβιοτικών για την αμυγδαλίτιδα η οποία μπορεί να εξηγήσει πολλά». «Αλλά», λέει ο Δρ . Παπαχαραλάμπους, υπάρχουν και εκείνοι που δεν εμπίπτουν σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες, που νομίζουν ότι έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και είναι όντως θετικοί για SIBO».
Η απάντηση είναι ότι δεν μπορούμε να είμαστε σαφείς , διότι το ευερέθιστο έντερο μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες, όπως:

- Στρες
- Τροφικές δυσανεξίες
- Βακτηριακή υπερανάπτυξη

«Ολες αυτές οι πιθανές αιτίες κάνουν το έργο μας ακόμη πιο απαιτητικό για την τελική διάγνωση » τονίζει ο Δρ. Μ. Παπαχαραλάμπους.

Σε μια μελέτη του 2005 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Pharmacology and Therapeutics, βγήκε μια συγκλονιστική συσχέτιση μεταξύ IBS (Irritable Bowel Symdrom) και SIBO. Δόθηκε η δοκιμή αναπνοής υδρογόνου για SIBO και ήταν και οι 64 θετικοί. Αυτό δείχνει ότι ένα τεράστιο ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου πραγματικά υποφέρουν από SIBO.

''Δεν υπάρχει θεραπεία. Αντ' αυτού, η λύση είναι η διαχείριση. Το πλάνο διαχείρισης είναι πολύ απλό όταν πια μας δίδεται η δυνατότητα σαν Ιατροί να γνωρίζουμε'' αναφέρει ο Δρ. Παπαχαραλάμπους.

«Κατ 'αρχάς, θα εξετάσουμε για κάθε υποκείμενη περίπτωση εάν οι ενοχλήσεις είναι επαναλαμβανόμενες και με οξύ χαρακτήρα και επίσης εάν υπάρχει η νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα καθώς και εάν έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση». «Αλλά κατά τα άλλα η θεραπεία είναι κυκλική, για τη μείωση του αριθμού των βακτηρίων στο λεπτό έντερο με ειδικά για το έντερο μη απoρροφήσιμα αντιβιοτικά και αντιμυκητιασικά, εάν ενοχοποιείται ο μύκητας candida*»

Μία αλλαγή στη διατροφή είναι επίσης σημαντική. «Θα ήθελα να συστήσω μικρά, συχνά γεύματα, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, που να σας παρέχουν την επάρκεια των βιταμινών που χρειάζεσθε, μειώνοντας παράλληλα την πρόσληψη υδατανθράκων.
Σημαντική είναι η λήψη ευδιάλυτων φυτικών ινών, δραστικών προβιοτικών, πεπτικών ενζύμων και ω3 λιπαρών οξέων.

Ο Δρ Παπαχαραλάμπους συμβουλεύει τους ασθενείς που παρακολουθεί να λαμβάνουν συγκεκριμένα συμπλήρωματα, που μπορούν να τους βοηθούν με το φούσκωμα.

Μετά από μερικά μαθήματα σωστής διαχείρισης της κατάστασης όλα τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν, αναφέρει ο ασθενής. Ανησυχώντας για τη λήψη τους μακροπρόθεσμα, όμως, άρχισα την καθημερινή λήψη προβιοτικών, οι οποίοι έγιναν οι πιο ισχυροί και χρήσιμοι φίλοι!!!

* Ο μύκητας candida είναι μέρος της εντερικής μας χλωρίδας, δηλαδή των ωφέλιμων μικροβίων στο έντερο, αλλά μπορεί υπό προϋποθέσεις να γίνει παθογόνος