ΥΓΕΙΑ

Ανακάλυψαν τον τρόπο να αδυνατίζουμε με μια ένεση!

Ξεχάστε την επίπονη γυμναστική. Ξεχάστε τις εξαντλητικές δίαιτες. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια προσδιόρισαν τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό μας σε μοριακό επίπεδο όταν χρειάζεται να κάψει λίπος για να ζεσταθεί και πέτυχαν με ενέσεις συγκεκριμένων μορίων σε πειραματόζωα να τα κάνουν να χάσουν σωματικό βάρος χωρίς καμία σωματική άσκηση ή ειδική διατροφή.

Ανακάλυψαν τον τρόπο να αδυνατίζουμε με μια ένεση!

Όταν ο οργανισμός μας καταλαβαίνει ότι κάνει κρύο, αντιδράει με δύο τρόπους για να ζεσταθεί. Στην επιφάνεια, αρχίζει ένα "τρέμουλο" των μυών για να κάψουμε ενέργεια και να παράγουμε γρήγορα θερμότητα. Βαθύτερα όμως τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα.

Η χαμηλή θερμοκρασία ενεργοποιεί ορισμένα μόρια του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία ονομάζονται "μακροφάγα". Αυτά τα μόρια με τη σειρά τους απελευθερώνουν άλλα μόρια, τα οποία μετατρέπουν το λευκό λίπος που παραμένει αποθηκευμένο στον οργανισμό μας, σε άλλο τύπου λίπος (καφέ λίπος) που καταναλώνει ενέργεια.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Ajay Chawla, και η ερευνητική του ομάδα, αναγνώρισαν την "ενδολευκίνη-4" και την "ενδολευκίνη-13" ως εκείνα τα μόρια που εκκινούν την διαδικασία μετατροπής του λευκού λίπους (που απλά μένει αποθηκευμένο) σε καφέ (που καταναλώνει ενέργεια).

Στην συνέχεια έκαναν ενέσεις με "ενδολκευκίνη-4" σε παχύσαρκα ποντίκια, τέσσερις φορές μέσα σε διάστημα οκτώ ημερών. Διαπίστωσαν ότι τα παχύσαρκα ποντίκια, μετά από δύο εβδομάδες, είχαν χάσει το 12% του σωματικού τους βάρους, ενώ ο οργανισμός τους κατανάλωνε 10% περισσότερη ενέργεια.

Σύμφωνα με τον Chawla, αυτό είναι το ισοδύναμο με αυτό που θα συνέβαινε, αν ένα σχετικά υγιές άτομο έκανε 30 λεπτά ήπιας γυμναστικής άσκησης κάθε μέρα.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι λιγότερο αποδοτική στον ανθρώπινο οργανισμό, επειδή δεν μετατρέπουμε το ίδιο εύκολα (με τα ποντίκια) το λευκό λίπος σε καφέ λίπος.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cell.

Διαβάστε επίσης:

Το "κόλπο" του 5+2 που σας αδυνατίζει χωρίς να κάνετε δίαιτα!

Οι θερμίδες σε ένα ποτήρι κρασί και όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την δίαιτά σας (infographic)

Διατροφικό crash test: Τι πρέπει να επιλέξετε και γιατί

Το «έξυπνο» πρωινό που θα σας κρατήσει χορτάτους για πάνω από 4 ώρες!