ΥΓΕΙΑ

Ένας στους 3 Έλληνες κινδυνεύει από υπέρταση

Ένας στους 3 ενήλικες πάσχει ή κινδυνεύει να νοσήσει από υπέρταση, το σημαντικότερο παράγοντα εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου και κύρια αιτία πρόωρης νοσηρότητας και θνητότητας.

Ένας στους 3 Έλληνες κινδυνεύει από υπέρταση

Από αυτούς οι 3 στους 10 ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση, ενώ οι 7 στους 10 παρά την ακολουθούμενη αγωγή δεν την ελέγχουν επαρκώς.

Αυτό ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα του Συνεδρίου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων την Κάλυμνο 6-8 Ιουνίου 2014. Το συνέδριο παρακολούθησε μεγάλος αριθμός Υγειονομικών από τα γύρω νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν Καθηγητές των Ιατρικών Σχολών της χώρας και ομιλητές αναφέρθηκαν στον ύπουλο δολοφόνο, τη στεφανιαία νόσο, που ευθύνεται για 17.1 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, λόγω των παραγόντων κινδύνου (παχυσαρκία, κάπνισμα, καθιστική ζωή, υψηλή πίεση κτλ).

Ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της καλής διατροφής ακολουθώντας τη μεσογειακή δίαιτα. Στο πλαίσιο αυτό οργανώθηκε και εκπαίδευση μεσογειακής διατροφής/μοναστηριακής με προϊόντα της ελληνικής γης και θάλασσας από το Μοναχό Επιφάνειο.

Σημαντικά ήταν τα στοιχεία που δόθηκαν από την εφαρμογή της πρωτογενούς αγγειοπλαστικής στη χώρα στην αντιμετώπιση του οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη των αιμοδυναμικών εργαστηρίων στα νοσοκομεία και φυσικά η άμεση διακομιδή των ασθενών στο πλησιέστερο νοσοκομείο με αιμοδυναμικό εργαστήριο. Ιδιαίτερο στοιχείο είναι αυτό του χρόνου από τη στιγμή της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων μέχρι τη διακομιδή του ασθενή στο νοσοκομείο πάντα μέσω του ΕΚΑΒ.

Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου τα Μέλη του ΔΣ της ΕΚΕ εξέτασαν δωρεάν τα παιδιά ανασφάλιστων οικογενειών, προκειμένου να εγγραφούν στο δημοτικό ή να παρακολουθήσουν το μάθημα της φυσικής αγωγής. Επιπλέον προσφέρθηκε δωρεάν έλεγχος (screening) σε ενήλικες ανασφάλιστους.

Η ΕΚΕ οργάνωσε επίσης το Σεμινάριο σε Ανανήπτες Βασικής Υποστήριξης της Ζωής και χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή, από πιστοποιημένους εκπαιδευτές. Το Σεμινάριο παρακολούθησαν 230 υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες και σώματα ασφαλείας από την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά.