ΥΓΕΙΑ

Hi-tech κράνος ανιχνεύει το εγκεφαλικό

Ένα πρωτοποριακό κράνος που εκπέμπει μικροκύματα στον εγκέφαλο μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές, καθώς εντοπίζει έγκαιρα και έγκυρα το εγκεφαλικό.

Hi-tech κράνος ανιχνεύει το εγκεφαλικό

Θα χρησιμοποιείται εντός του ασθενοφόρου προς εξοικονόμηση χρόνου, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες επακόλουθης αναπηρίας και να εξασφαλιστεί – στο μέτρο του δυνατού – ότι ο ασθενής δε θα αντιμετωπίσει προβλήματα στην καθημερινότητά του.

Έπειτα από ένα εγκεφαλικό, χιλιάδες ασθενείς αντιμετωπίζουν συμπτώματα όπως η μυϊκή αδυναμία, η παράλυση, η έλλειψη συντονισμού στην κίνηση ή η απώλεια ισορροπίας.

Η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται στην πλειονότητα των περιπτώσεων μπορεί να περιορίσει τις βλάβες λόγω θρόμβου στον εγκέφαλο, όμως πρέπει να χορηγηθεί μέσα σε λίγες ώρες μετά το εγκεφαλικό. Επίσης, η αγωγή δεν μπορεί να χορηγηθεί εάν δεν έχει προηγηθεί εγκεφαλική απεικόνιση, καθώς οι δραστικές μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρες σε ασθενείς με αιμορραγία στο κεφάλι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εντοπίζεται έγκαιρα τι είδους βλάβη υπάρχει στο κεφάλι.

Το Strokefinder, η συσκευή που δημιούργησε η σουηδική εταιρία Medfield Diagnostics, διαθέτει ενσωματωμένες κεραίες που εκπέμπουν μικροκύματα στο κρανίο. Οι κεραίες εντοπίζουν την ηχώ που παράγεται από τα μικροκύματα, καθώς αυτά αντανακλώνται στις διάφορες περιοχές του εγκεφάλου.

1strokefinder

Οι πληροφορίες αποστέλλονται σε υπολογιστή, ο οποίος δίνει άμεσα τη διάγνωση για τον τύπο του εγκεφαλικού που υπέστη ο ασθενής.

Η κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε περιελάμβανε 45 ασθενείς ήταν εξαιρετικά επιτυχής, καθώς απέδειξε ότι η συσκευή είναι έγκυρη στον εντοπισμό του εγκεφαλικού αλλά και το διαχωρισμό του τύπου του εγκεφαλικού, αναφέρει η σχετική μελέτη στο επίσημο περιοδικό της Εταιρίας Μηχανικής στην Ιατρική και τη Βιολογία.

2strokefinder

Έχουν ήδη προγραμματιστεί εκτενέστερες δοκιμές ώστε το Strokefinder να εγκριθεί προς διάθεση στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους.