ΥΓΕΙΑ

Η άγνωστη σχέση καρδιακής και εγκεφαλικής λειτουργίας

Τροφοδοτούμενο από την καρδιά, το καρδιαγγειακό σύστημα είναι υπεύθυνο για τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα και την μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών προς και από τα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του εγκεφάλου φυσικά.

Η άγνωστη σχέση καρδιακής και εγκεφαλικής λειτουργίας

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Καρδιά, οι άνθρωποι που έχουν κακή καρδιακή λειτουργία έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν και μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις συνολικά 17.761 ανδρών και γυναικών ηλικίας άνω των 45 ετών και συγκέντρωσαν στοιχεία για μια περίοδο 4 ετών.

Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με κακή λειτουργία του καρδιαγγειακού τους συστήματος είχαν αυξημένες πιθανότητες μειωμένης εγκεφαλικής λειτουργίας. Συγκεκριμένα αυτό παρατηρήθηκε στο:

-4,6% των συμμετεχόντων με πολύ κακή καρδιαγγειακή λειτουργία

-2,7% των συμμετεχόντων με μέτρια καρδιαγγειακή λειτουργία

-2,6% των συμμετεχόντων με καλή καρδιαγγειακή λειτουργία

Αυτή η τάση μάλιστα έμεινε αναλλοίωτη ακόμα και όταν προσμετρήθηκαν παράγοντες όπως το φύλο, η γεωγραφική περιοχή προέλευσης και η πιθανότητα να έχει κάποιο άτομο μια προϋπάρχουσα πάθηση του καρδιαγγειακού συστήματος.

Διαπιστώθηκε, ωστόσο, ότι οι επιπτώσεις της κακής καρδιαγγειακής λειτουργίας στην εγκεφαλική, ήταν αυξημένες σε συμμετέχοντες μεγαλύτερου μορφωτικού επιπέδου και υψηλότερου ετήσιου εισοδήματος.

Διαβάστε επίσης:

Έπαθε εγκεφαλικό και το βιντεοσκόπησε – Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο

Τέσσερις παράδοξες αιτίες του πονοκεφάλου

Οι καθημερινές συνήθειες που συμβάλλουν στην εκδήλωση καρκίνου