ΥΓΕΙΑ

Το μυστικό για ξεκούραστα πόδια το καλοκαίρι

Είναι σ' όλους μας γνωστό ότι τα πόδια πρήζονται το καλοκαίρι και αυτές που υποφέρουν περισσότερο είναι οι γυναίκες. Μία από τις κυριότερες αιτίες γι αυτό είναι οι υψηλές θερμοκρασίες , οι οποίες προκαλούν διαστολή των φλεβών των κάτω άκρων, λίμναση και στάση του αίματος εντός αυτών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως αίσθημα καύσου, αιμωδίες, κόπωση και γενικά ένα αίσθημα που περιγράφεται ως «βαριά και κουρασμένα πόδια».

Το μυστικό για ξεκούραστα πόδια το καλοκαίρι

Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της προηγούμενης κατάστασης μπορεί να παίζουν και άλλοι παράγοντες όπως η κακή διατροφή, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η ορθοστασία, ο «καθιστικός τρόπος ζωής» ορμονικές διαταραχές.

Μπορούν άραγε τα διάφορα προϊόντα που στοχεύουν στην ανακούφιση των «βαριών» και πρησμένων κάτω άκρων να μας εγγυηθούν «ξεκούραστα» χωρίς πόνο και οίδημα (πρήξιμο) πόδια το καλοκαίρι;

Τι μπορείτε να κάνετε:
Μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο, σκευάσματα, όπως το Antistax, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των bio- φλαβονοειδών , που προέρχονται από το εκχύλισμα των φύλλων της κόκκινης αμπέλου. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ένα δισκίο Antistax την ημέρα με φυσικά φλαβονοειδή:

- μειώνει κατά 65% το οίδημα των ποδιών4 μετά τις 12 εβδομάδες
- αποτελεσματικά θεραπεύει τα συμπτώματα της ΧΦΑ3-5 μειώνοντας σημαντικά (p<0,001) τα συμπτώματα (πόνος, οίδημα, βαριά πόδια) 1 μετά τις 12 εβδομάδες
- βελτιώνει κατά 84% τη μικροκυκλοφορία του αίματος μετά τις 6 εβδομάδες

Το Antistax είναι το μοναδικό προϊόν που κυκλοφορεί στην Ελλάδα σε αυτή την κατηγορία, το οποίο έχει εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) με τεκμηριωμένες τις παραπάνω δράσεις και καλό προφίλ ασφάλειας.

Είναι επίσης το μοναδικό προϊόν που διατίθεται σε δισκία, σε gel και σε κρέμα Massage. Η καθημερινή λήψη ενός δισκίου Antistax με συνδυασμένη επάλειψη με cooling gel ή με massage κρέμα εξασφαλίζει πολύ καλύτερα αποτελέσματα.Για να πάρετε τα μέγιστα, φυλάξτε το gel και την κρέμα στο ψυγείο. Η ψύξη θα δώσει μια επιπλέον ώθηση την κυκλοφορία σας.

Αλλά ας το παραδεχτούμε: ενώ ο συνδυασμός λήψης ενός δισκίου σε συνδυασμό με την καθημερινή επάλειψη με την κρέμα ή το gel μπορεί να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, θα χρειαστεί να κάνετε μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας καθημερινά, αποφεύγοντας συστηματικά ότι δημιουργεί κατακράτηση υγρών και κακή κυκλοφορία.

Με άλλα λόγια θα πρέπει:
• Να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή. Η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να είναι ένας πρόσθετος παράγοντας καταπόνησης για τις φλέβες και τις αρτηρίες σας.
Να βάλετε κίνηση στη ζωή σας. Ο δραστήριος τρόπος ζωής ωφελεί τους πάντες, σε οποιασδήποτε ηλικία, και είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να εξασφαλίσετε την υγεία των ποδιών σας, καθώς διευκολύνεται η επιστροφή της ροής του αίματος στην καρδιά.
Το περπάτημα, είναι η καλύτερη άσκηση, καθώς διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος. Το ποδήλατο και το κολύμπι, είναι επίσης ιδανικές ασκήσεις για πόδια με φλεβικά προβλήματα.
• Να ξεκουράζετε τα πόδια σας, με κάθε ευκαιρία, υψώνοντας τα πάνω σε δυο μαξιλάρια.
• Να αποφεύγετε την ζέστη σε όλες της τις μορφές (σάουνα, χαμάμ, ηλιοθεραπεία), διότι ευνοεί το πρήξιμο στα πόδια.
Ίσως χρειαστεί να φορέσετε ελαστικές κάλτσες και καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης, που ανακουφίζουν, ξεκουράζουν και προστατεύουν τα πόδια.
Η επίσκεψη στον γιατρό είναι απαραίτητη, γιατί είναι ο μόνος, που μπορεί να διαγνώσει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Του Θεοφάνη Παπά ΜD, PhD, MSc.

O κ. Παπάς είναι Αγγειοχειρουργός, Επιμελητής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής, Νοσοκομείο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας