ΥΓΕΙΑ

Αθηροσκλήρωση: Με ποια διατροφή θα προστατεύσετε τα αγγεία σας

Η αθηροσκλήρωση είναι η δημιουργία πλακών από χοληστερίνη και ασβέστιο στο τοίχωμα των αρτηριών με αποτέλεσμα να προκαλούνται στενώσεις στις αρτηρίες.

Αθηροσκλήρωση: Με ποια διατροφή θα προστατεύσετε τα αγγεία σας

Όταν οι αρτηρίες της καρδιάς (στεφανιαίες αρτηρίες) επηρεάζονται από την αθηροσκλήρωση, το άτομο μπορεί να εκδηλώσει στηθάγχη, καρδιακή προσβολή, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή καρδιακή αρρυθμία.

Σε πολλές περιπτώσεις η αθηροσκλήρωση δεν προκαλεί συμπτώματα μέχρι η προσβεβλημένη αρτηρία να στενέψει υπερβολικά ή να μπλοκαριστεί εντελώς. Τα συμπτώματα εξαρτώνται επίσης από τη θέση των αρτηριών που επηρεάζονται από την αθηροσκλήρωση.

brocolo

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα συστατικό που περιέχεται σε κάποια λαχανικά, η λουτεΐνη, προστατεύει τα αγγεία από την εναπόθεση λιπώδους υλικού στο εσωτερικό τους, που προκαλεί στένωσή τους και μείωση της ικανότητας ροής του αίματος.

Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν τη σχέση της λουτεΐνης με την εμφάνιση αθηρωματικών πλακών στην καρωτίδα σε εθελοντές χωρίς ιστορικό καρδιοπαθειών για ένα διάστημα 18 μηνών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι είχαν υψηλές συγκεντρώσεις λουτεΐνης στο αίμα τους εμφάνιζαν τη μικρότερη πάχυνση, ενώ αυτοί με τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις είχαν πενταπλάσια αύξηση της πάχυνσης στους 18 μήνες.

Η λουτεΐνη βρίσκεται στα μπρόκολα, το μαρούλι, το αγγούρι, τον αρακά, τα φασολάκια, το λάχανο, το σπανάκι, τα σπαράγγια, το αβοκάντο, το νεροκάρδαμο και το σέλινο, αλλά και στα αβγά και είναι αυτή που δίνει το κίτρινο χρώμα στον κρόκο.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι στα φρούτα και τα λαχανικά περιέχονται πολλές ουσίες και είναι πιθανό όχι μία αλλά συνδυασμός αυτών να συμβάλλει στην προστασία έναντι του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Περιφερική αρτηριοπάθεια: Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου & με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται

Καρδιακή προσβολή στις γυναίκες: Τα 5 προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ